Iz HNB-a poručili kako nema straha, kuna će biti stabilna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. lipanj 2016. u 14:11
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

“HNB pomno prati situaciju na tržištu, te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava”, zaključuje se u priopćenju hrvatske središnje banke.

Hrvatska narodna banka u petak je, u povodu objave rezultata referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, objavila kako pomno prati situaciju na tržištu te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava, uz ocjenu da će potencijalni dugoročni učinci na Hrvatsku ovisiti o daljnjim potezima Velike Britanije te tijeku procesa njenog izlaska iz EU

"Tečaj kune prema euru ostao je stabilan unatoč pojačanoj kolebljivosti koja je danas obilježila financijska tržišta nakon vijesti o rezultatima referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Istovremeno je vidljiv blagi porast prinosa na hrvatske državne obveznice denominirane u eurima", navodi se u priopćenju Hrvatske narodne banke (HNB).

No, iz HNB-a ističu kako za ocjenu kratkoročnih učinaka rezultata referenduma "treba ipak pričekati da se stišaju prvi odjeci iznenađenja njegovim rezultatima, koji su izazvali značajnu volatilnost na financijskim tržištima".

Pritom podsjećaju da je između Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva prisutna relativno niska razina trgovinske povezanosti. Hrvatski je izvoz u Veliku Britaniju lani, naime, iznosio 205 milijuna eura, što je 1,8 posto ukupnog hrvatskog izvoza, odnosno 0,5 posto hrvatskog BDP-a. Istodobno je uvoz iz te zemlje u Hrvatsku iznosio 209 milijuna eura, s udjelom od 1,1 posto u ukupnom uvozu i 0,5 posto u BDP-u Hrvatske.

Iz središnje banke posebno izdvajaju podatke o turističkom prometu između dviju zemalja te navode kako je 2015. Hrvatsku posjetilo 490.510 britanskih turista ili 3,9 posto ukupnih dolazaka, a ostvarili su 2.419.237 noćenja ili 3,7 posto ukupnih noćenja. Od 2011. do 2015. broj turista iz Velike Britanije koji dolaze u Hrvatsku se udvostručio.

"Potencijalni dugoročni učinci rezultata referenduma kako na gospodarstvo EU, tako i na Hrvatsku ovisit će o daljnjim potezima Ujedinjenog Kraljevstva, vremenu i strukturi izlaska iz EU, učincima na političku dinamiku EU integracija, srednjoročnim do dugoročnim učincima svih ovih elemenata na financijska tržišta, između ostalog i na apetit za rizik pojedinih skupina zemalja i investitora", ističu iz Hrvatske narodne banke.

"HNB pomno prati situaciju na tržištu, te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava", zaključuje se u priopćenju hrvatske središnje banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close