Iz grada Đakova prevarantu uplatili 50.000 eura, nije im palo na pamet da provjere vrlo sumnjivo ime

FOTO: GettyImages FOTO: GettyImages

Uplati novac na račun Johna Smitha, pisalo je u mailu koji je dobio šef financija Grada Đakova. To je učinio. No mail je bio prevara, a protiv pročelnika je pokrenut stegovni postupak.

Sredinom srpnja je nekoliko tvrtki i institucija u Hrvatskoj dobilo lažne mailove u kojima ih se traži da na inozemni račun uplate veće iznose. Mnogi su u mailu prepoznali varku. Ne i djelatnici Grada Đakova, pišu 24sata.

Pročelnik za financije je 9. srpnja dobio mail u kojem gradonačelnik Mario Mandarić od njega traži da izvrši hitnu uplatu na bankovni račun naveden u mailu. Ne sumnjajući ništa, pročelnik je s računa Grada prebacio traženi iznos od oko, kako doznajemo, 50.000 eura na navedeni račun gotovo odmah i transakcija je provedena.

"Naš je službenik doveden u zabludu na način da je na temelju lažnog maila isplatio iznos koji ne možemo točno navesti zbog istrage. Utvrdili smo nedvojbenu pogrešku službenika koji je realizirao isplatu, a da prethodno nije obavio nužne provjere. Grad Đakovo oštećen je za taj iznos. Sve smo odmah prijavili policiji i državnom odvjetništvu te nam je rečeno da rade izvide i istražne radnje na međunarodnoj razini", rekao je gradonačelnik Mandarić. Dodaje kako ne zna hoće li im novac ikad biti vraćen.

"Ne radi se o hakerskom upadu, nego je netko baš napravio lažni mail s mojim imenom tako da je našem djelatniku kao ime pošiljatelja maila stajalo moje ime. Vidjevši moje ime, a kako u tom trenutku nisam bio u uredu, vjerovao je da sam mu ja to poslao i postupio je po naputku koji se u mailu tražio. Čudi me što me pročelnik nije nazvao da provjeri. Niti je to naša propisana procedura niti je praksa da se dopisujemo mailom i šaljemo takve naloge. Žao mi je što je nasjeo na tu prijevaru, trebao je znati prepoznati lažni mail", dodaje Mandarić koji je protiv pročelnika pokrenuo stegovni postupak zbog povrede službene dužnosti. Inače, pročelnik je financijski stručnjak koji već 30 godina radi u Gradu Đakovo te je iznimno točan i pedantan. No informatički su hakeri dobro odradili posao. Mail je bio dobro sročen, na hrvatskom jeziku, bez gramatičkih pogrešaka ili nestručnog prijevoda. Sadržavao je formu službenog dopisa. U njemu je, kao svrha uplate, bila navedena “pružena usluga Gradu Đakovu” i uz to napisano ime John Smith, vjerojatno lažno, i inozemni bankovni račun koji je, kako je naknadno utvrđeno, s područja Velike Britanije. Tražena je isplata u eurima.

"Da se dogodila prijevara, saznao sam navečer, kad mi je na mail stigla potvrda plaćanja koju mi je službenik poslao. Nisam imao pojma o čemu se radi, nazvao sam ga, sve smo pogledali, shvatili da se radi o obmani i odmah obavijestili policiju. Zvali smo odmah i banku da se transakcija stopira, ali novac je već bio prebačen", zaključuje Mandarić. Grad Đakovo je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Komentari (5)
 • osi3
  osi3 11:58 16.9.2018.

  Za uplatu novca Johnu Smithu doista treba biti vrlo g-up, što je očito poželjna karakteristika partijskih poslušnika.

  No veće je pitanje: kako se uplata može inicirati bez ikakvih pratećih dokumenata - ugovora, narudžbenica, zvanične protokolirane odluke načelnika ili gradskog vijeća… Bez ama baš ikakvog pokrića??!

  Gdje su propisi koji to reguliraju, da to napravi osoba u privatnom sektoru odmah bi bila optužena za gospodarski kriminal. Dokle će bijedni nesposobni partijski uhljebi biti iznad zakona i Ustava?!

 • Vortac
  Vortac 18:38 15.9.2018.

  Prodavačica u Zadru dobila je ekspresni otkaz jer je pojela dvije fete salame, a ovi spalili 50 tisuća eura i nikom ništa.

 • Juka
  Juka 16:24 15.9.2018.

  Uhljeb sta drugo reći. Teški nemar .
  Da je njegova lova i njegova firma i da treba 500 kn uplatit nekome zovnio bi i provjerio.
  Ovako kad je “naše” onda samo plaćaj, niti pita tko niti koliko …

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!