Ivo Čović ipak potpisao štetan ugovor s Radićem?

Autor: Ivan Pandžić , 03. prosinac 2009. u 22:00

Tko će dobiti milijune eura, odlučuju doslovce minute. Apsurdni uvjeti ugovora omogućuju povratak 4,5 milijuna eura IGH ako odustane od kupnje zemljišta u Heinzelovoj

Raskid ugovora o kupoprodaji zemljišta Zagrepčanke između IGH i Zagrebačkog holdinga završit će pred sudom na kojem će krenuti pravni rat za minimalno 4,5 milijuna eura. Razlog su uvjeti aneksa ugovora o kupoprodaji koji je sklopljen prije godinu dana. Prema njemu je IGH platio 4,56 milijuna eura (jamčevina 2,5 milijuna i dodatak od dva milijuna do 10 posto ukupne cijene). Ostatak od 41 milijun eura IGH je trebao platiti do kraja ovog vikenda, ali to nije učinio, nego je samo plaćao kamate koje za godinu dana iznose oko 2,5 milijuna eura. U zapetljanoj pravnoj situaciji koja je tek sada izašla na vidjelo, o tome tko će dobiti milijune eura, odlučuju doslovce minute, odnosno tko je prvi raskinuo ugovor!

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović je prije godinu dana očito potpisao izuzetno loš ugovor koji je ostavio mogućnost da ako IGH raskine ugovor, oni kao kupac dobivaju natrag svih 4,56 milijuna eura. Iako je nevjerojatno da nakon odustajanja kupca kupac dobije natrag i jamčevinu, iz više izvora nam je potvrđeno da će se Uprava IGH na čelu s Jurom Radićem pozivati upravo na taj članak i tražiti da im se vrati sav uplaćeni novac. IGH navodno razmatra mogućnost da traži natrag i kamate, dakle ukupno više od sedam milijuna eura i da potpuno neoštećen izađe iz posla! Zbog toga su u srijedu prvi poslali obavijest o raskidu ugovora, tri dana prije isteka roka za uplatu cijelog iznosa. U IGH su odbili dati ugovor kao dokaz svojih tvrdnji. Iako smo i Zagrebački holding pitali jesu li doista sklopili tako loš ugovor da u slučaju odustajanja kupca gube i jamčevinu, odgovor na pitanje, kao ni uvid u ugovor ni od njih nismo dobili. Umjesto toga glasnogovornik Dušan Viro je poslao priopćenje koje indirektno u potpunosti dokazuje tu tvrdnju. Oni se pozivaju na članak u slučaju raskida ugovora prodavatelja, odnosno Zg holdinga. Ako kupac ne plati 41 milijun eura u roku, a Holding zbog toga raskine ugovor, prema tom članku Holdingu ostaje jamčevina od 2,5 milijuna eura i kamate. Dva milijuna eura spremni su vratiti Radiću.




Zbog toga Viro tvrdi da je Holding prvi raskinuo ugovor! “Na temelju nedvosmislenih izjava ovlaštene osobe iz IGH da neće ispuniti svoju ugovorenu obvezu, a radi sprečavanje daljnje štete Zagrebački holding je raskinuo ugovor i dodatak o kupoprodaji 2. prosinca u 12.25 sati. IGH je pismeno dostavio obavijest o odustajanju od kupoprodaje 2. prosinca u 13.50, ali ta izjava nema pravni učinak jer je Holding već raskinuo ugovor”, stoji u priopćenju. Holding će morati dokazati što znači nedvosmislena izjava i jesu li imali temelja raskinuti ugovor prije isteka 5. prosinca, posljednjeg dana koji je IGH imao za uplatu. I konačno, jesu li antidatirali svoju odluku. Zbog loših ugovornih odredbi postignut je apsurd da se za zadržavanje jamčevine ne bori dokazivanjem da je suprotna strana raskinula ugovor, nego obratno. A trebalo je biti riječi o jedostavnom pravilu koje uče na prvoj godini Pravnog fakulteta. On glasi: ako kupac odustane, prodavatelj zadržava kaparu, ako prodavatelj odustane, dužan je vratiti kupcu dvostruki iznos kapare.

Dobitnik

Šuker najbolje prošao
U ugovoru koji nikada nije realiziran gube i Zg holding i IGH, a pobjednik je državni proračun i ministar Ivan Šuker. IGH je nakon sklapanja ugovora lani platio 16,65 milijuna kuna poreza na nekretnine koje će sada pravno morati vraćati. Zagrebački holding je, iako nije dobio novac, prodaju vodio kao prihod od 335 milijuna kuna. Zato mu je narasla lani i dobit na 146 milijuna bruto pa su morali platiti 35,7 milijuna kuna poreza na dobit. Kako bi knjigovodstveno vraćali sredstva, ove godine će završiti vjerojatno i u gubitku, ali važnije je da im je time bila poljuljana likvidnost.

Kako je sve počelo

Lipanj 2008.
Objavljen natječaj za prodaju Zagrepčanke. Početna cijena 25 milijuna eura, jamčevina 2,5 mil. eura.

Kraj kolovoza 2008.
Stigle četiri ponude. IGH ponudio 45,6 milijuna eura, Ingra 41,2, Miškovićev United Europe ulaganja 36,2 milijuna, a odbačena ponuda fonda HB Reavis.

Kraj listopada 2008.
Mjesec i pol dana nakon propisanog roka potpisuje se ugovor o kupoprodaji s IGH. Jure Radić kaže da ima između 70 i 80 partnera s kojima osigurava isplatu.

Studeni 2008.
IGH ne uplaćuje novce u ugovorenom roku, ali još i dalje se tvrdi da će novac biti osiguran.

Prosinac 2008.
Aneks ugovora. IGH uz jamčevinu treba platiti 2,06 milijuna eura. Za 41 milijun eura dobio godinu dana i kamatu od samo 6 posto.

Studeni 2009.
IGH uporno demantira da je odustao od kupnje.

Komentari (3)
Pogledajte sve

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/46240/Ugovor-Holdinga-i-IGH-nasmijao-pravnike.html
To znam i ja koji imam jedva prijemni položen na Pravnom faksu.

Ovo da tko prvi raskine ugovor njemu pripada novac je totalna budalaština. Mogli su ga po tom raskinuti dan poslije uplate uzeti lovu i nikom ništa.

Možda će se iznači i “kompromisno” rješenje nastale situacije, rako da će se IGH-u za uplaćeni iznos priznati vlasnički udio u spornim nekretninama.
Recept u Gradu već postoji, samo treba analizirati kupnodajni ugovor zaključen između g.Bandića i g.Kuštraka o kupoprodaji Medikihih zgrada i zemljišta na lokaciji Jukićeva-Pierottijeva-Savska za potrebe gradnje Kongresnog centra Zagreb

New Report

Close