Ivica Todorić: Zemlje naše regije trebale bi u EU stvoriti svoj mali Benelux

Autor: Saša Paparella (VLM) , 24. lipanj 2013. u 12:10
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Neka premijeri Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije zajedno odu k austrijskim i talijanskim bankarima…

Zagrebački nakladnik Novi Liber objavio je pod naslovom "Pet poduzetnika" knjigu intervjua s vodećim poslovnim ljudima iz četiriju zemalja regije: Ivicom Todorićem, Emilom Tedeschijem, Miodragom Kostićem, Zoranom Jankovićem i Fadilom Novalićem.

Hrvatskoj će javnosti najzanimljiviji vjerojatno biti intervju koji je uredniku Slavku Goldsteinu dao predsjednik Agrokora Ivica Todorić. Govoreći o poticajima u poljoprivredi, Todorić kaže da se "naši seljaci ne mogu naviknuti živjeti bez dotacija, ali kad vidimo da poljoprivreda uz dotacije nije više isplativa ni u razvijenoj Europi, onda je stvarno nepoznanica kud će sutra hrvatsko selo i hrvatska poljoprivreda". Priznaje da je Hrvatska primjer zemlje koja u poljoprivredi ima značajne poticaje, "ali nama je EU tu politiku poticaja unaprijed priznala i njezini će nam fondovi davati jednako svojeg novca. Ne radi se, dakle, kod nas ni o čemu što već nije europski standard", tvrdi Todorić.  Napominje da u EU poticaje dobivaju samo oni koji zadovoljavaju postavljene propise tipa: u kojem se smjeru mora orati, koliko duboko i koliko korova je dopušteno imati na njivi. 

Sve mu se isplatilo 
"Prava država tjera poljoprivrednika na visoke prinose, no toga se ne treba plašiti, jer mi smo konkurentni europskoj poljoprivrednoj proizvodnji, i to je senzacija", kaže Todorić. Tvrdi da je okrupnjivanje poljoprivredne proizvodnje nužnost te da će "dosta ljudi morati ostati izvan tog biznisa. Ne mogu svaki Francek i Štefek biti proizvođači samim tim što imaju komad zemlje… Među ovima koji danas galame, prozivaju Vladu i blokiraju ceste malo je koji ozbiljan proizvođač. Nije lako i nije za svakoga raditi na zemlji", kaže Todorić. Sva su se ulaganja u regiji, ističe, pokazala opravdanima. U BiH su sve Agrokorove investicije danas pozitivne. "Najprije smo uložili u mineralnu vodu Kiseljak, što nam danas donosi fantastične rezultate i odlične profite. Uložili smo i u jednu malu tvornicu sladoleda, postavši time lideri na tom tržištu, potom smo stvorili najveći maloprodajni lanac u BiH. Najviše smo uložili u Srbiju. i to se mahom realiziralo dok je premijer bio pokojni Zoran Đinđić, ali i nakon njega, sve do danas imamo vrlo ozbiljnu podršku tamošnje politike. Tamo smo u gotovo svim branšama u koje smo uložili postali tržišni lideri. U trgovini još ne ostvarujem profit jer još gradimo sustav i razvijamo posao".

Todorić predlaže čvršću suradnju država bivše Jugoslavije, ali i cijele regije, pod kojom podrazumijeva i Poljsku, Ukrajinu, Rumunjsku, ali i Italiju i Austriju. "Mi moramo unutar EU početi raditi svoj mali Benelux… Sve je bolje od onoga što imamo sad. Slovensko je građevinarstvo, primjerice, već propalo, a propada i hrvatsko, pa još malo i nećemo imati građevinara. Doći će, međutim, austrijski Strabag i on će uzeti cijelo tržište i biti glavni građevinar za cijelu regiju. Možda tako treba i biti, no zbog čega oni ne bi napravili restrukturiranje nekoliko kompanija u Sloveniji i nekoliko u Hrvatskoj, pa da ovdje ostane i dio postojeće infrastrukture?", pita se Todorić. Predlaže i da premijeri nekoliko susjednih država, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, bez obzira na međusobne nesuglasice, zajedno odu k austrijskim i talijanskim bankarima, o čijim cijenama financiranja svi ovise, te dogovore neku novu strategiju suradnje. 

Poruka Erdoganu 
U intervjuu Todorić spominje kako su ga zvali iz Perutnine Ptuj i pitali želi li ih kupiti. Isti dan Agrokor je posjetila delegacija iz BiH, pa im je rekao da, kako njihove delegacije već idu u Tursku, zamole premijera Erdogana da umjesto desetak milijuna maraka za fasade i džamije uloži deset milijardi u ceste i hidroelektrane, "jer on jedva čeka priliku za takva  ulaganja. Time bi se cijelu regiju moglo povući prema turskom tržištu". Objašnjava i zašto nije kupio turski Migros. "Dvije milijarde eura sam imao na računu da kupim Migros i na kraju sam odustao zbog rizika tečaja turske lire. Bojali smo se da će lira naglo oslabjeti i da ću ja biti na gubitku kroz uzimanje eura, a na kraju se sve dogodilo posve suprotno. Da smo kupili, bili bismo napravili izvrstan posao, ne biste vjerovali koliko bismo novca zaradili", priznaje Todorić.

Emil Tedeschi jedini od petorke na promociji

'Regija je minimum platforme za širenje' 

Ivica Todorić nije mogao doći na zagrebačku promociju jer je bio u Londonu, gdje dogovara detalje vezane uz preuzimanje slovenskoga Mercatora, tako da se od poduzetnika kojima je posvećena knjiga pojavio samo Emil Tedeschi. "Sve donedavna pojam Jugosfere stvarao je konfuziju i razdor, a sada znam da je regija minimum platforme za širenje", rekao je vlasnik Atlantic grupe. "Vani je normalno propasti, a kod nas se svaki poslovni neuspjeh pretvara u osobnu tragediju… Živimo u vremenu velikih socijalnih tenzija i nejednakosti, a zadaća nam je stvoriti zadovoljno društvo", napomenuo je Tedeschi, koji u knjizi opisuje i situaciju kad je otišao u Plivu želeći kupiti Viveru zbog njezine proizvodnje cornflakesa, a na kraju je kupio Cedevitu.

Todorićeva vizija

Dunav spojiti sa Savom

Govoreći o poljoprivredi Ivica Todorić dotaknuo se i kanala Dunav-Sava. "Taj kanal bismo već sutra trebali početi kopati. Ako ga sada napravimo, osigurat ćemo golemu akumulaciju vode dostatnu za višestruko povećanje proizvodnje. A to nam neke europske zemlje za pet ili deset godina možda neće dopustiti jer će postaviti normative da iz Dunava svaka zemlja može povući samo onoliko vode koliko je dotad trošila. Golemi potencijal Dunava valja ugrabiti na vrijeme", upozorava Todorić.   

Komentari (17)
Pogledajte sve

Za PIK-Vrbovec je dobro sto ga je preuzeo Todoric ,jer bi tadasnji radnici zavrsili na ulici,kako bilo dabilo ,radnici su ostali i neki ce sad polako u mirovinu ,a oni koji rade dobivaju placu ,i sto tu treba stalno nekog kritizirati,kad pogledamo koliko firmi ima da ljudima nisu isplatili po godinu dana place ,e to je sramota ,a tamo gdje se placa i zaradjuje tu se ponekad moze i neki propust progledati,,ali mi u Hrvatsko nismo nikad zadovoljni,,,


PiK Vrbovec uništilo je politikanstvo i političari baš kao što sad uništavaju Podravku. Kakve veze Todorić ima s tim….Todorić je otkad je preuzeo pik udeseterostrucio prihode.

sami ste sebi odgovorili, političari od ove države i gospodarstva rade cirkus, e sad, pitanje je jesu li toliko nesposobni ili je nešto drugo u pitanju, a za prvu pljačku Podravke možda emil i detektivi otkriju kakvu je tko ulogu imao od sadnje maslina do prodaje biznisa s pićima, Mršić je tu samo partijski piun sa plaćom kralja

PiK Vrbovec uništilo je politikanstvo i političari baš kao što sad uništavaju Podravku. Kakve veze Todorić ima s tim….Todorić je otkad je preuzeo pik udeseterostrucio prihode.

[emo_naivan]

New Report

Close