Ivanu Đikiću najprestižnija njemačka nagrada u iznosu od 2,5mil. eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2012. u 19:54
Photo:Ivana Ivanovic/PIXSELL

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobitnik je najprestižnije njemačke znanstvene nagrade.

 Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Buchmann Instituta u Frankfurtu, dobitnik je najprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2013. godinu za svoj rad u otkrivanju složenih funkcija proteina ubikvitina, objavila je danas Njemačka znanstvena zaklada (DFG) koja dodjeljuje tu najveću novčanu znanstvenu nagradu u svijetu u iznosu od 2,5 milijuna eura.

Ubikvitin je mali protein koji je u velikim količinama prisutan u svim stanicama, a postao je poznat kao "poljubac smrti" jer mu je funkcija obilježiti proteine koji trebaju biti razgrađeni i uklonjeni da bi stanice ostale zdrave. Za to je otkriće dodijeljena Nobelova nagrade za kemiju 2004. godine, priopćio je danas frankfurtski Buchmann Institut.

Navodi se kako je poznato da ubikvitin regulira i druge složenije procese u stanici zahvaljujući mogućnosti da može modificirati mnoge stanične proteine, a Ivan Đikić dokazao je da ubikvitinske modifikacije djeluju kao kodovi koji se na specifičan način prepoznaju u stanicama. Dešifriranjem ubikvitinskog koda Đikić je pak iz temelja promijenio znanje o ulozi ubikvitina u zdravim stanicama, ali i objasnio njegovu ulogu u razvoju bolesti kao što su upale, neurodegenerativne bolesti, bolesti imunološkog sustava i tumori. Ističe se da je zbog tih dostignuća Ivan Đikić i primio nagradu "Gottfried Wilhelm Leibniz".

Na vijest da je postao laureat spomenute nagrade Ivan Đikić izjavio je kako je počašćen i dirnut vijestima koje je danas primio te sretan što je odabran za najprestižniju znanstvenu nagradu u Njemačkoj. Rekao je da je posebno zahvalan svim svojim studentima, postdoktorandima i kolegama s kojima svakodnevno dijeli "strast i uzbuđenje znanstvenih otkrića".

Predsjednik Goetheova sveučilišta profesor Werner Müller-Esterl čestitao je svomu kolegi rekavši da je za njega "Ivan Đikić idealan znanstvenik koji s entuzijazmom i neiscrpnom energijom pristupa znanosti i podučavanju studenata, a osobito mi se sviđa njegova kreativnost, konceptualno razmišljanje i originalna vizija vođenja instituta i projekata u znanosti".

Ivan Đikić diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je kasnije stekao i doktorat znanosti. Školovao se u laboratoriju Josepha Schlessingera na Sveučilištu New York nakon čega je 1997. počeo samostalnu karijeru na Ludwigovu institutu za istraživanje raka u Uppsali u Švedskoj, Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu pridružio se 2002. gdje je danas profesor i direktor Instituta za biokemiju II (IBCII) te direktor Buchmannova instituta za molekularne znanosti života (BMLS .

Kako se ističe, osim strasti za znanošću, Đikić je posvećen i podučavanju mlađih znanstvenika te prezentiranju znanosti široj javnosti. Član je Europske molekularno-biološke organizacije (EMBO) i Njemačke nacionalne akademije Leopoldine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jel’ to onaj gospodin koji nije dorastao ekipi kvaziznanstvenika u instituciji koja se naziva HAZU.[emo_smijeh]

New Report

Close