Ivanec u projektu širokopojasnog Interneta: I Ivančani će Internetom surfati brzinama i do 100 Mbps

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2015. u 11:06
Foto: http://www.ivanec.hr

Gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Bednja i Klenovnik s Varaždinskom županijom kao partnerom potpisali su sporazum o zajedničkom projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup Internetu.

Gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Bednja i Klenovnik s Varaždinskom županijom kao partnerom potpisali su sporazum o zajedničkom projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup Internetu, a sve u cilju da se informacijska infrastruktura prilagodi zahtjevima budućeg vremena i osigura konkurentnost njenih korisnika s područja navedenih jedinica lokalne samouprave.

U vezi s time, u nazočnosti župana Predraga Štromara u Varaždinu je održan sastanak predstavnika navedenih gradova i općina, konzultanata i struke na kojemu se razgovaralo o mogućnostima realizacije ovoga projekta. Naglašeno je da se cijeli projekt temelji na konceptu korištenja EU sredstava iz strukturnih fondova za lokalne zajednice u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes pružatelja usluga za ulaganja u takvu infrastrukturu, a koja će biti na usluzi građanima, javnim ustanovama i gospodarstvenicima.

U međuvremenu je Varaždinska županija ovaj projekt prijavila Ministarstvu gospodarstva. Trenutačno je u tijeku izrada projekta za kandidiranje na EU strukturne fondove, za što je odabrana tvrtka Eurocon iz Ljubljane, s velikim iskustvom na izradi takvih projekata u Sloveniji. Izradu projekta ugovorila je Županija, a vrijednost posla je 193.000 kuna.

Svi gradovi i općine uključeni u projekt dobit će elaborat za studiju izvodljivosti, dok će se za kompletno područje obuhvata projekta izraditi zajednički projekt razvoja širokopojasnog pristupa Internetu. Daljnje aktivnosti bit će vezane uz odabir investicijskog modela i partnera koji bi gradio i upravljao mrežom na određeni rok, dok bi JLS-i bili vlasnici infrastrukture.

U tijeku su i aktivnosti na prikupljanju svih dostupnih informacija i materijala vezanih uz postojeću infrastrukturu koja bi se mogla iskoristiti u ovom projektu, a zatraženi su i planovi operatera o njihovim eventualnim planovima razvoja ovakve infrastrukture na području grada.

S obzirom na to da postoji i izražen interes tvrtki koje u Ivancu imaju namjeru graditi odgovarajuću infrastrukturu, može se očekivati da će u razmjerno kratkom vremenu i korisnici s područja grada Ivanca imati priliku Internetom surfati brzinama i do 100 Mbps. Planirana je instalacija sustava koji će moći prihvatiti do 2.000 korisnika. Naglasak je na centru Ivanca, gdje ima najviše potencijalnih korisnika (naročito višestambene zgrade), do kojih je moguće najlakše i najbrže doći, uz najmanje troškove.

Komentirajte prvi

New Report

Close