Ivanec bilježi dobre gospodarske rezultate uz konstantan porast zaposlenosti i investicija

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. lipanj 2016. u 10:16
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

„Gospodarstvo se u ovoj županiji itekako budi. Zabilježili smo i rast visina plaća veći od nacionalnog, ali i dalje je riječ o dugotrajnom procesu

Poslovni uzlet Grada Ivanca 17. je u nizu od ukupno 30 edukativnih manifestacija koje se ove godine održavaju u organizaciji Poslovnog dnevnika. Kako je istaknuo glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović projekt je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima jer su upravo oni kapilarni sustav hrvatskog gospodarstva. "Mali i srednji poduzetnici čine 99 posto svih tvrtki koje postoje u našoj zemlji. Vežu 65 posto ukupne zaposlenosti i stvaraju 50 posto ukupnog BDP-a. Udjel tog sektora u BDP-u je znatno niži od susjednih zemalja srednje Europe s kojima se želimo uspoređivati pa bez sumnje možemo reći da prostora za daljnji napredak ima dovoljno", kazao je Šimatović. Dodao je da manifestacije poput Poslovnog uzleta poduzetnicima pomažu da steknu dodatna znanja i kompetencije te da postanu tržišno konkurentniji, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini.

Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, ovom je prilikom istaknuo da je grad Ivanec prošlu godinu završio s vrlo dobrim rezultatima. Pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti na oko 9,5 posto iz 2015. nastavio se i u 2016. te je trenutno niži od 9 posto što je manje čak i od nacionalnog prosjeka. Bilježi se i istovremeni rast zaposlenosti pa je u odnosu na prošlu godinu zaposleno tri posto više ljudi i to mahom u gospodarstvu. Paralelno s navedenim, broj ulaganja i investicija rastao je za 14 posto na ukupno 920 milijuna kuna. „Gospodarstvo se u ovoj županiji itekako budi. Zabilježili smo i rast visina plaća veći od nacionalnog, ali i dalje je riječ o dugotrajnom procesu. Između ostalog, jači intenzitet dobrih trendova baštinimo zahvaljujući sustavnom ulaganjem obrazovanje. Plaće polako, ali sigurno, rastu“, poručio je Kišić.

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik, kaže da je Ivanec dugi niz godina radio na kreiranju pozitivne poduzetničke klime. Sinergija sa lokalnom samoupravom i samim poduzetnicima pokazala se ključem uspjeha. „Ovim pristupom mijenja se i paradigma promišljanja prema poduzetnicima. Nemojte posustajati koliko god bilo teško, i vjerujte da zajedno možemo učiniti još više“, smatra Batinić.

Partnerstvo malog i srednjeg poduzetništva pohvalila je i Lana Labaš iz Poslovne zone Ivanec. Kao jednu od potpornih institucija namijenjenim svim postojećim ali i budućim malim i srednjim poduzetnicima predstavljen je Projektni ured grada Ivanca – pilot projekt potpore poduzetništvu. „Mlade ljude želimo potaknuti na pokretanje vlastitog poslovanja pri čemu im pružamo mogućnost da svoj start-up osnuju u Projektnom uredu grada Ivanca. Svaka sljedeća potpora u tom smjeru bila bi nadogradnja njihove kvalitete čime se može osigurati razvojni kontinuitet. Sa sigurnošću možemo reći da su naša dosadašnja iskustva na ovom planu primjer dobre prakse koji bi i drugi gradovi mogli preuzeti. Poduzetnicima štedimo vrijeme i novac, a istovremeno im pružamo kvalitetnu uslugu zbog čega se oni na kraju mogu posvetiti uspjehu“, pojasnila je Labaš.

Ivana Plahtarić, voditeljica Projektnog ureda pojasnila je spektar konzultantskih usluga koje Ured pruža. Naime, Projektni ured grada Ivanca osnovan je sa svrhom informiranja, pripreme i pisanja projekata te njihove kandidature prema EU fondovima i nacionalnim izvorima. Konačni cilj je pomoć pri rješavanju zahtjeva i teškoća s kojima se ivanečki poduzetnici, OPG-ovi i udruge susreću u svakodnevnom poslovanju. Među ostalim i sličnim konzultantskim tvrtkama ističu se, poručila je Labaš, po dostupnosti. Istaknula je i da Projektni ured nudi individualan rad sa svim zainteresiranim klijentima i to besplatno do 16. prosinca 2016. godine. Nadalje, surađuju sa svim institucijama u području podrške klijentima što podrazumijeva redovitu i obostranu suradnju klijenata i zaposlenika Projektnog ureda. Od ostalih usluga koje Projekti ured pruža izdvajaju se redovito informiranje i savjetovanje klijenata, predlaganje prihvatljivog javnog poziva i izvora financiranja, savjetovanje pri izradi detaljnog plana aktivnosti, pomoć u pripremi troškovnika, izrada aplikacijskih obrazaca te pomoć pri izradi propisanih izvješća tijekom provedbe projekta. „U prvih šest mjeseci sklopili smo 40 ugovora o pružanju savjetodavnih usluga, što nam daje potvrdu da su klijeti svjesni prednosti ovog inovativnog koncepta“, zaključila je Plahtarić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close