Ivana Maletić: Plan regionalnog razvoja suprotan EU normama

Autor: Marija Brnić , 09. studeni 2014. u 22:00
Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu/P. Macek/PIXSELL

Uvodi se paralelni sustav, jer Vlada malo dopušta lokalnoj razini da planira, ali ipak drži da je pametnije da ona odluči.

HDZ-ova zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić oštro je kritizirala Vladin prijedlog preustroja regionalnog razvoja.

Zamjera što je na njegovoj izradi Vlada najprije radila dvije godine, rasprava je o toj važnoj reformi završila pred više od godinu dana, da bi prijedlog zakona u saborsku proceduru Vlada tek sada uputila po hitnom postupku, i to za, tvrdi ona, posve novi prijedlog zakona, na koji su za očitovanje lokalne i regionalne zajednice i ministarstva imali tek deset dana. "Umjesto da potiče i ubrzava pripremu strateških dokumenta, Vlada odgađa njihovu pripremu. Ministarstvo regionalnog razvoja je u nekoliko navrata u zadnje tri godine produžavalo primjenu županijskih razvojnih strategija koje su vrijedile do 2013. kako bi se steklo tek formalne uvjete strateške utemeljenosti za pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova. Takvi potezi pokazuju da Vlada regionalni razvoj ne promišlja sustavno, već ad hoc mjerama tek zadovoljava formalne preduvjete", ističe Ivana Maletić, kojoj nevjerojatnim zvuči i plan Ministarstva Branka Grčića da će se nova strategija regionalnog razvoja dovršiti do kraja lipnja 2015., te da se očekuje usvajanje županijskih razvojnih strategija u drugoj polovici 2015.

To, upozorava, znači da će županijske razvojne strategije biti aktualne tek od 2016. Nasuprot Grčiću, koji tvrdi da će se regionalni razvoj po njegovom konceptu temeljiti na principu "odozdo prema gore", Maletić iz prijedloga zakona iščitava upravo suprotno. "Županijske razvojne strategije su i dalje ostavljene kao strateški dokument koji se priprema s razine županije za područje županije, umjesto da budu strateški dokumenti koji objedinjavaju strateške prioritete i ciljeve svih općina, gradova i županije. Vlada time dodatno pokazuje kako ne razumije i ne uvažava načelo partnerstva, niti namjerava primjenjivati pristup 'odozdo prema gore'", ističe Maletić, te dodaje da se zakonom nalaže da plan lokalnih razvojnih programa mora biti u suglasju sa županijskom razvojnom strategijom.

"To je isključivo pristup odozgo prema dolje, koji Europska komisija potpuno izbjegava", poručuje. Posebno slabim točkama novog sustava regionalnog razvoja za Ivanu Maletić je centralizacija u donošenju odluka, ali i daljnje bujanje administracije, budući da se predviđa nova vijeća za regionalni i za urbani razvoj, regionalne koordinatore, te lokalne razvojne agencije.Centralizaciju ona vidi u tome što se uz sve strategije regionalnog, županijskog i urbanog razvoja propisuje i donošenje posebnih programa za poticanje regionalne konkurentnosti i urbanog razvoja, koje bi trebala donositi Vlada.

"Uvodi se paralelni sustav, jer Vlada malo dopušta lokalnoj razini da planira, ali ipak drži da je pametnije da ona odluči što treba potpomognutim područjima. Vrlo sebičan pristup, jer i Unija daje sredstva iz svog proračuna nama za naše prioritete temeljem naših strateških dokumenata. Za razliku od ovog pristupa, Vlada nameće svoj diktat potpomognutim područjima", ocjenjuje Maletić, zaključivši da smo ovaj pristup napustili još za vrijeme pregovora, te podsjeća da nas je i Komisija stalno upozoravala da je ključno da lokalne jedinice definiraju planove svog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close