Ivan Vrdoljak: Ovo je godina izlaska iz recesije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2015. u 12:59
Foto: Borna Filić / Pixsell

Komentirao je tako današnju objavu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o porastu bruto domaćeg proizvoda.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u petak kako je 2015. sigurno godina u kojoj Hrvatska izlazi iz dugogodišnje recesije te očekuje da će rezultati u idućim kvartalima biti još bolji i da će se to u konačnici izravno osjetiti na životu građana, ponajprije da lakše pronalaze posao.

Tijekom obilaska poslovnog kompleksa "Mitrovac", tvrtke Belje iz sastava Agrokora, Vrdoljak je novinarima kazao da su aktivnosti poduzete posljednjih godina sada došle na naplatu te da su najveći doprinos rastu BDP-a dali porast izvoza i prerađivačke industrije.

Komentirao je tako današnju objavu Državnog zavoda za statistiku (DZS) o porastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u proteklom kvartalu za 0,3 posto na godišnjoj razini. Time je gospodarstvo provirilo iz recesije nakon 12 kvartala neprekidnog pada.

"Imamo strategiju razvoja industrije, pametnu energetsku politiku, s mjerama Vlade počela je rasti potrošnja i trendovi su sigurno promijenjeni", izjavio je ministar Vrdoljak.

Ustvrdio je da trendove nije bilo lako promijeniti, ali očekuje da će rezultati u idućim kvartalima rezultati biti još bolji, i da će se u konačnici rast BDP-a izravno osjetiti na životu naših građana, a to znači da lakše nalaze posao.

Vrdoljak je kod baranjskog mjesta Grabovac obišao poslovni kompleks "Mitrovac", u sklopu kojeg se nalazi farma kapaciteta 2.000 tisuće muznih krava, staklenik za proizvodnju grapolo rajčice i bioplinska elektrana snage dva megavata.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 220 milijuna kuna, koja je završena početkom ove godine. Nakon obilaska tog kompleksa Vrdoljak je istaknuo da je riječ o primjeru povezivanja proizvodnih procesa, ratarske i stočarske proizvodnje do proizvodnje energije, koja daje konkurentsku dodanu vrijednost cijeloj proizvodnji.

Direktor Agrokor energije Herman Seidl rekao je da se radi o sinergijskom djelovanju u kojem s farme krava dnevno dolazi sirovina za proizvodnju bioplina, on se nakon toga spaljuje u bioplinskim motorima, koji su, pak, u vezi s generatorima induciraju električnu energiju, a ona se predaje u nacionalni elektroenergetski sustav.

Toplinska energija koja nastaje tijekom proizvodnje električne energije, osim za potrebe grijanja, isporučuje u staklenik, gdje se cijele godine uzgajaju rajčice, dodao je.

Komentari (6)
Pogledajte sve

HEHEHEHEHE, koliko im je ono trebalo da navuku statističku pogrešku u plus kod novog obračuna BDP-a gdje ulazi i crna ekonomija te ekonomija traffickinga (trgovine drogom i prostitucije, elem ekonomija organiziranog kriminala narko kartela, prostitucije i trgovine ljudima)?
Znali su cca godinu dana da će tako po novoj metodologiji morati računati BDP plus jedno šest mjeseci prakse. Znači oko 18 mjeseci. Makar šta! I tu su dokazali brzinu i sposobnost!

poklopila se godina izlaska i vašeg odlaska

@plavi
Gore od ovoga tesko da moze.

Rekao sam svojedobno da neće tako lako ovi komunisti sa vlasti.
Pa ipak su imali školu i mecene koji su ih učili kako da se 55 godina održe na vlasti.

Sad će malo BDP gore, prije se malo oprostilo dugova, pa će onda malo IPO građanima, kruha i igara, svega pomalo, samo da se zadrži vlast i svoje uhljebe.

Ja ne znam samo je li to gore ili Karamarkov HDZ opet na vlasti.

lp

New Report

Close