Ivan Đikić dobio nagradu ‘Ernst Jung za medicinu’

Autor: Agencija VLM , 08. siječanj 2013. u 19:15
Ivan Đikić; Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Instituta Buchman, dobitnik je nagrade Ernst Jung za medicinu.

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Instituta Buchman, dobitnik je nagrade Ernst Jung za medicinu, piše portal idw.

Zaklada Ernst Jung za znanost i istraživanje objavila je danas da je Đikić laureat za 2013. godinu. Uz nagradu, koju će primiti 3. svibnja u Hamburgu, Đikić će dobiti i 150 tisuća eura. Đikić će svoju nagradu ove godine podijeliti s prof. Angelikom Amon s Cambridgea.

"Počašćen sam što ću primiti ovu prestižnu nagradu"

Zaklada Jung za znanost i istraživanje od 1976. svake godine dodjeljuje nagradu za medicinu Ernst Jung i to za znanstvena postignuća koja imaju terapeutsko značenje i utječu na metode liječenja. Nagradu je utemeljio hamburški brodovlasnik i trgovac Ernst Jung koji se zanimao za utjecaj medicinskih i biomedicinskih istraživanja na dobrobit pacijenata.

– Počašćen sam što ću primiti ovu prestižnu nagradu – kazao je Đikić te dodao da je uvijek zagovarao povezanost medicine i prirodnih znanosti kako bi se bolje razumjela molekularna priroda bolesti. – Snažno vjerujem da medicina ne može napredovati bez takvog interdisciplinarnog pristupa. Sretnim me čini činjenica da mogu doprinijeti razvoju medicine te sam zahvalan svim svojim mentorima, kolegama znanstvenicima i drugim kolegama što su bili dio ovog putovanja – kazao je Đikić.

Đikić je svoju diplomu stekao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga svoj je znanstveni razvoj nastavio u laboratoriju Schlessinger na Sveučilištu u New Yorku prije nego što je zauzeo vodeću poziciju na Ludwig institutu za istraživanje raka u švedskoj Uppsali. Sveučilištu Goethe pridružio se 2002. godine. Danas vodi Institut za biokemiju 2 i nedavno osnovan Buchmann institut na sveučilištu Goethe u Frankfurtu. Đikić je nedavno nagrađen prestižnom njemačkom znanstvenom nagradom Gottfried Wilhelm Leibniz.

Komentirajte prvi

New Report

Close