Ivan Gotovac je konzultant Stanić grupe?

Autor: Danijela Jozić,VLM , 11. studeni 2011. u 17:20

Svjetlan Stanić i Ivan Gotovac nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne zbog mita i zloporabe ovlasti u vrijeme kad je Gotovac bio u HFP-u

Ivan Gotovac, bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP), koji je u ponovljenom procesu u postupku “Mali maestro” krajem rujna nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, preko svoje tvrtke Euris pruža konzultantske usluge, a među njegovim klijentima je i poduzetnik Svjetlan Stanić, vlasnik Stanić grupe.

“Trenutno ne radimo ništa. Svojedobno jesmo odradili nešto”, vrlo šturo nam je u četvrtak rekao Ivan Gotovac ne želeći otkriti ništa više. Gotovac je inače vlasnik i direktor tvrtke Euris koja se bavi poslovnim savjetovanjem. Potvrdio nam je da ima više klijenata, a naše pitanje o poslovima sa Stanićem ga je uzrujalo i nije mu bilo jasno zašto ga tako nešto uopće pitamo. A upravo je Svjetlan Stanić u istom postupku u rujnu na Županijskom sudu također nepravomoćno osuđen zajedno s Gotovcem, i to na godinu dana. Sudsko je vijeće utvrdilo da su obojica kriva zbog primanja i davanja mita i zloporabe ovlasti u vrijeme dok je Ivan Gotovac bio na dužnosti u HFP-u, a Svjetlan Stanić pokušavao kupiti Dalmacijavino i hotel Bellevue. U prvom su procesu obojica najprije bili oslobođeni krivnje, ali je potom Vrhovni sud vratio slučaj na početak obrazloženjem da tadašnje sudsko vijeće nije donijelo ispravne zaključke. Sud je tako u posljednjem rješenju dao obrazloženje da je tadašnji potpredsjednik HFP-a pomagao poduzetniku Staniću, s kojim je u prijateljskoj vezi, da dobije informacije o uvjetima natječaja u privatizacijskim postupcima spomenutih tvrtki te mu obećao prilagodbu natječaja u njegovu korist, a na štetu države.

Posao nije dobio, ali…
Prema zaključcima suda, “deal” je podrazumijevao da će Gotovac zauzvrat od Stanića dobiti pet milijuna kuna pozajmice za ulaganje u dionice kao i posao u njegovoj grupaciji. Ivan Gotovac nije otišao raditi kod Stanića, no očito je pristao savjetovati ga u određenim poslovima iako nam ostaje nepoznato kojima, kao i koliko su te konzultacije trajale te kad su se točno odvijale.

Prihod Eurisa 673.000 kuna
Tvrtka Euris nije originalno Gotovčeva jer postoji od 2004. godine kad se kao njezin direktor navodi izvjesni James Price Chuck. Tada je još Gotovac bio u HFP-u u koji je stigao na nagovor Damira Ostovića (a došao je nakon bankarske karijere u SAD-u te u austrijskoj investicijskoj banci CAIB). Tvrtka Euris povećala je temeljni kapital sa 20 na 320.000 kuna u travnju 2009. godine, a sada se kao jedini osnivač i direktor navodi Ivan Gotovac. Prema Fininim podacima, Euris je 2010. ostvario prihode od 673.000 kuna, što je povećanje u odnosu na 2009. kad su iznosili 503.000 kuna. Lani je tvrtka ostvarila plus od 11.000 kuna dok je 2009. iskazan gubitak od čak 222.000 kuna.

Svjetlan Stanić

Htjeli bi proizvoditi sokove
Svjetlan Stanić nije se pojavio na rujanskom ročištu, a za prvotne istrage bio je u bijegu 16 mjeseci. Potom se pojavio u Zagrebu i kratko vrijeme proveo u istražnom zatvoru iz kojeg je pušten uz dva milijuna kuna jamčevine. Grupacija Stanić ima trgovačko-distributivni biznis u Hrvatskoj i BiH. Plan je grupe ući u proizvodnju sokova zbog čega su se nedavno i natjecali za kupnju slovenskog Fructala, u čemu ih je pretekao srpski Nectar dajući bolju ponudu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dear Ms. Jozic:
In your article you write “Tvrtka Euris nije originalno Gotovčeva jer postoji od 2004. godine kad se kao njezin direktor navodi izvjesni James Price Chuck.”
I joined Euris in 2009 and departed in 2011. I did not know Ivan Gotovac prior to this joining Euris, and my ownership position in Euris ended in 2011 when I left. I enjoyed my collaboration with Ivan while I was at Euris.
Kind regards,
James Chuck

New Report

Close