Istražni zatvor više se neće moći zamijeniti jamčevinom

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2017. u 10:29
Foto: Shutterstock

U Ministarstvu pravosuđa obrazlažu da je takva mogućnost postala bespredmetna nakon odluke Ustavnog suda u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Vlada će danas utvrditi prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku kojim će se, među ostalim, onemogućiti da se istražni zatvor koji se odredi zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke ili zbog mogućnosti prikrivanja i uništenja dokaza zamijeni novčanim jamstvom.

U Ministarstvu pravosuđa obrazlažu da je takva mogućnost postala bespredmetna nakon odluke Ustavnog suda u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Bandić je u aferi Agram sa suradnicima i poslovnim partnerima optužen za malverzacije teške 20 milijuna kuna, piše Večernji list.

Istraga je naknadno proširena nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica Upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Bandić je tada nakon tri i pol mjeseca obrane sa slobode vraćen u pritvor u Remetincu, no Ustavni mu je sud na kraju vratio slobodu, ali i 15 milijuna kuna koje je položio kao jamstvo.

– Umjesto da se jamčevina vrati u proračun, Ustavni sud Bandiću je vratio novac. Mnogi u struci takav su stav ocijenili najblaže rečeno neobičnim, ali odluke Ustavnog suda moramo poštovati. Budući da je odredba prema kojoj se istražni zatvor mogao zamijeniti jamčevinom time izgubila svaki smisao, predlažemo da se ona u potpunosti izbriše – objašnjava izvor u Ministarstvu pravosuđa.

Komentirajte prvi

New Report

Close