Istraživanje nafte i plina na kopnu zapelo zbog DORH-a

Autor: Marija Brnić , 16. svibanj 2016. u 12:21
Po jedno polje dobili su Ina i nigerijski Oando Plc, a četiri su dodijeljena kanadskoj tvrtki Vermilion Energy, Foto: Pixsell

Ugovori za 6 polja na čekanju iako su prije pola godine prošli proceduru.

Iako je istraživanje i eksploatacija nafte i plina jedan je od investicijskih projekata koji su spremno dočekali Vladu Tihomira Oreškovića, koji je uvjeravao da mu je među prioritetima pomoći ubrzanje realizacije ulaganja, taj je projekt zapeo. Vlada je, istina, odmah nakon formiranja objavila da ugovore za koncesije za istraživanje ugljikovodika na moru neće poduprijeti, no ugovori za koncesije na šest polja na kopnu još su na čekanju.

Riječ je o ugovorima s koncesionarima odabranim na javnom natječaju otvorenom još u srpnju 2014., a koncesionarima za šest polja Milanovićeva Vlada dozvole za istraživanje izdala je još prije gotovo punih godinu dana. Konkretno, po jedno polje dobile su Ina i nigerijski Oando Plc, dok su četiri istražna prostora dodijeljena kanadskoj tvrtki Vermilion Energy. S odabranima su potom obavljeni pregovori o ugovorima, čije je konačno odobrenje Vlada s dnevnog reda skinula doslovce na sam dan usvajanja odluke na sjednici 24. rujna.
Nakon preuzimanja Ministarstva gospodarstva Tomislav Panenić najavio je kako će brzo sklopiti ugovore, no za zastoj koji se u međuvremenu dogodio, prema odgovoru dostavljenom na upit Poslovnog dnevnika, odgovorno je – Državno odvjetništvo (DORH).

 

Neobično je

što se ne donose odluke, pa makar i o poništenju postupka, kaže bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

“U zakonskoj propisanoj proceduri DORH je imao određene primjedbe na sadržaj Nacrta prijedloga ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika te su u tijeku radni sastanci između Ministarstva gospodarstva i DORH-a u cilju usuglašavanja stajališta i teksta Nacrta prijedloga ugovora”, navodi se u odgovoru Panenićeva ministarstva, uz napomenu da će nakon usuglašavanja prijedlozi ugovora biti upućeni Vladi na usvajanje i potom na potpisivanje. Kakve je to primjedbe na tekst ugovora za koncesije dao DORH, ne navode, no neobično je da se stav DORH-a aktualizira jer su tekstovi ugovora još prije više od pola godine prošli svu potrebnu proceduru.

Iz Ministarstva navode tek kako odabrani koncesionari još nisu odustali od projekata, no, osim što će oni još pričekati na zaključenje ugovora, što, naravno, odgađa i početak bušenja i milijunske prihode države od tih ugovora, čini se da će odgodom biti obuhvaćeni i novi natječaji za istraživačka polja na kopnu.

Iako su sve pripreme bile obavljene te je prema okvirnom planu temeljenom na strateškoj studiji utjecaja na okoliš utvrđeno 16 polja koje se može ponuditi koncesionarima, Ministarstvo gospodarstva sada najavljuje kako za svaki istražni prostor mora tražiti posebne suglasnosti od državnih i lokalnih uprava te da će o tome ovisiti i vremenska dinamika daljnje objave natječaja.
“Neobično je što se ne donose odluke, pa makar i o poništenju postupka. Nemam ništa protiv da se i revidiraju ispregovarani ugovori, ako je to u interesu Hrvatske, no važno je samo da se donesu odluke, jer se odugovlačenjem samo odbija ulagače i za druge projekte u Hrvatskoj”, kratko je prokomentirao bivši ministar Ivan Vrdoljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close