Istovremeno pada broj zaposlenih i nezaposlenih

Autor: Darko Bičak , 02. studeni 2017. u 14:15
S odlaskom ljeta odlaze i poslovi/FOTOLIA

Zbog završetka sezone manja potreba za radnom snagom u turističkom sektoru.

Završetak turističke sezone na jesen je i ove godine tradicionalno doveo do pada broja zaposlenih zbog prestanka potrebe za sezoncima.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u rujnu je u Hrvatskoj bilo 1,39 milijuna zaposlenih,a što je 12.019 osoba ili 0,9 posto manje nego mjesec dana prije. Statistika pokazuje da je u rujnu broj zaposlenih pao drugi mjesec zaredom na mjesečnoj razini, što je u skladu sa sezonskim kretanjima, s obzirom na to da zaposlenost uobičajeno počinje rasti u proljetnim mjesecima, a padati krajem ljeta, nakon turističke sezone.

Najveći dio od ukupnog broja zaposlenih čine zaposleni u pravnim osobama, kojih je krajem rujna bilo oko 1,17 milijuna, odnosno 0,2 posto ili 2134 osobe manje nego mjesec dana prije. U obrtu i slobodnim profesijama bilo je oko 198.700 zaposlenih, a to je za 9880 osoba ili 4,7 posto manje nego prethodnoga mjeseca. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je u rujnu 19.537, pet manje nego mjesec dana prije.

Najviše, za jedan posto, pao je broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, a slijedi djelatnost zabave i rekreacije. No, hrvatski paradoks je da usprkos padu broja zaposlenih, istovremeno pada i broj nezaposlenih kojih je u rujnu bilo 168.934, ili 1,4 posto manje nego u kolovozu čime je stopa nezaposlenosti bila 10,8 posto, u odnosu na 10,9 posto u kolovozu. Iako ne postoje precizne statistike za ovakvu situaciju, nagađa se da je dio nezaposlenih i postojećih sezonaca posao pronašao u inozemstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close