Istekla i posljednja dozvola, čeka se odluka Agencije za lijekove

Autor: Marija Crnjak , 26. siječanj 2016. u 07:49
Kad će biti održana glavna skupština te biti provedena pretvorba, nije poznato/Marko Prpić/PIXSELL

Tvrtki je 21. siječnja račun blokirala Varaždinska banka zbog zadužnice koju je prije odlaska potpisao bivši direktor Meštrović.

Kako bi se ubrzala pretvorba trgovačkog društva Imunološki zavod u ustanovu te obeštetili mali dioničari, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na mjesto vršitelja dužnosti direktora imenovao je Renatu Dolenec, višu stručnu savjetnicu DUUDI-jeve službe za upravljanje tvrtkama od strateškog značaja, neslužbeno doznajemo u Uredu.

Dolenec će operativno na tom mjestu zamijeniti Marija Meštrovića, bivšeg direktora Imunološkog zavoda koji je početkom siječnja podnio ostavku na tu dužnost, a nedugo zatim to je učinio i šef Nadzornog odbora Mladen Belicza. Nakon što se naprave procjene o iznosima obeštećenja malih dioničara, Dolenec bi trebala sazvati glavnu skupštinu društva na kojoj se dioničari trebaju izjasniti o ponuđenim iznosima. Kad će biti održana glavna skupština te biti provedena pretvorba, nije poznato.

 

200radnika

ima Imunološki

U međuvremenu i tvrtka i ustanova trpe posljedice višegodišnje nebrige te odluka koje su proizvođača cjepiva i krvnih pripravaka dovele u nezavidnu poziciju. Tvrtki je tako 21. siječnja blokiran račun, a naš izvor iz DUUDI-ja tvrdi da je račun blokirala Varaždinska banka zbog zadužnice koju je prije odlaska potpisao bivši direktor Meštrović. Blokada ne može imati posljedice na plaće radnika i djelatnost jer su i radnici i djelatnost već prebačeni na zdravstvenu ustanovu Imunološki zavod, koju je Vlada Zorana Milanovića osnovala ponajprije kako bi riješila pitanje isplate plaća i eventualnog nastavka proizvodnje.  

No, sama pretvorba u ustanovu neće biti dovoljna za nastavak rada IMZ-a, kojem je krajem prošle godine istekla i zadnja proizvodna dozvola, ona za virusna cjepiva. Zbog toga je prošli tjedan u Zavodu bila inspekcija Hrvatske agencije za lijekove (HALMED), potvrdila nam je jučer Nevenka Kovač, vršiteljica dužnosti ravnatelja ustanove IMZ i sad već bivša pomoćnica bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge. "Radi se o redovnom inspekcijskom pregledu proizvodnje virusnih cjepiva kojim će se utvrditi hoće li se Imunološkom zavodu produžiti proizvodna dozvola istekla u prosincu, no još nismo dobili očitovanje HALMED-a o rezultatima nadzora", kazala je Kovač.

Kad je u pitanju proizvodnja krvnih pripravaka i lijekova na bazi plazme, a upravo to je strateška proizvodnja, još traju radovi na sustavu za pročišćavanje vode, čiji su nedostaci bili ključni u prethodnom HALMED-ovu nadzoru, i zbog kojih nije mogla biti vraćena dozvola za krvne pripravke. Kako doznajemo od Kovač, dovršetak radova može se očekivati u ožujku ili travnju i tad kreće ponovni izlazak regulatora na teren, te potom i odluka o davanju proizvodne dozvole za krvne pripravke.  Kako neslužbeno doznajemo, odluka o nastavku proizvodnje bakterijskih cjepiva još se razmatra i postoji mogućnost da IMZ od toga na kraju u potpunosti odustane. Dodatne prihode, doduše, ustanova očekuje od posla s lijekovima na bazi medicinske konoplje, kako je nedavno najavila ravnateljica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close