Mali i srednji poduzetnici su najžilaviji dio našeg gospodarstva

Autor: Ante Pavić , 27. veljača 2015. u 12:07
Istarski župan Valter Flego. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

„Dobri smo, ali vjerujem da možemo biti još bolji“, istaknuo je Valter Flego na Poslovnom uzletu u Puli.

Valter Flego, župan Istarske županije izjavio je na manifestaciji Poslovni uzlet koja se u organizaciji Poslovnog dnevnika održava u Puli, da su nova stečena znanja iznimno bitna za povećanje konkurentnosti poduzetnika, a time i županije. „Ovakvi stručni skupovi i edukacije su neophodni za povećanje kompetitivnosti našeg gospodarstva“, kazao je Flego podsjetivši da Istarska županije često organizira različite edukacije za poduzetnike. Nadovezujući se na riječi Mislava Šimatovića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika koji je rekao da mali i srednji poduzetnici predstavljaju kapilarni sustav hrvatskog gospodarstva, Flego je izjavio da mali i srednji poduzetnici čine gotovo 99 posto gospodarstva Istarske županije.

„U ovim, rekao bih, nemilim ekonomskim vremenima, mali i srednji poduzetnici ne popuštaju nego se i dalje dobro drže. To je najžilaviji dio našeg gospodarstva“, pohvalio ih je Flego, ne propustivši istaknuti da se Županije ponosi svojim malim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima. Podsjetivši da Istarska županija ima drugi najveći BDP u Hrvatskoj, kazao je da županija nije pasivni promatrač, nego aktivni akter u krojenju gospodarstva. „Dodatno smo se angažirali u povećanju efikasnosti i davanju podrške poduzetnicima“, rekao je Flego, uvjeren da nadolazeće razdoblje donosi velike prilike gospodarstvu. „Dobri smo, ali vjerujem da možemo biti još bolji“, istakao je Flego. 

 


Aleksandar Matić

Aleksandar Matić, pročelnik ureda gradonačelnika Pule, pozdravio je sve okupljene u punoj dvorani pulskog Fakulteta ekonomije u turizma „Dr. Mijo Mirković“, istaknuvši da je uvjeren da će edukacija na Poslovnom uzletu poduzetnike učiniti još konkurentnijima. „Vjerujem da ćete biti još bolji na ponos Grada“, poručio je Miletić. Robert Zenzerović, prodekan Fakulteta brojkama je istaknuo važnost poduzetnika u Istri. „Na 1.000 stanovnika aktivno posluje 51 poduzetnika te 36  obrtnika, što govori o važnosti poduzetništva u Istri“, kazao je Zenzerović. Dodao je da je Mijo Mirković prema kojemu Fakultet nosi ime, bio jedan od najvećih ekonomista u povijesti Hrvatske. „On je još prije 80 godina u svojim znanstvenim djelima uočio da su mali poduzetnici vrlo bitni za gospodarstvo“, kazao je Zenzerović. Zato su na Fakultetu, nastavio je, pokrenuli studentski poduzetnički inkubator SPIN koji je zamišljen kao značajna potpora poduzetnicima početnicima, prije svega studenata. „Na njemu imaju potporu fakulteta i poduzetnika uz vrlo povoljan pristup cjelokupnoj infrastrukturi“, opisao je Zenzerović.

Razvijanje poduzetnika u SPINU zamišljena je u dvije faze. Prva je, kako je objasnio, takozvana predinkubacijska faza koja traje 10 mjeseci. U tom razdoblju studenti razvijaju ideju nakon čega odlučuju hoće li krenuti dalje u nešto nesigurnijim poduzetničkim vodama. To je druga inkubacijska trogodišnja faza u kojoj studenti koriste infrastrukturu SPIN-a, a Zenzerović je ponosan što je do sada u inkubatoru prijavljeno pet poduzetničkih timova, od kojih su dva uspjeli komercijalizirati svoje ideje.

Jedan od njih je startup Optimus Consulting čija je vlasnica Kristina Rabar opisala svoj razvojni put. „Optimus sam zajedno s kolegicom Nadom Katić pokrenula 2013. godine i bili smo prvi korisnici SPIN-a“, kazala je Rabar. Naglasila je da inkubator zaista pomaže poduzetnicima početnicima te je svježim poduzetnicima toplo preporučila da ga koriste. „Osim prostora i opreme koje inkubator nudi, veliki dobitak je i marketinška potpora i pomoć mentora bez čije velike pomoći bi bilo iznimno teško uskočiti u stvarni poduzetnički život“, rekla je Rabar i pozvala studente da se priključe SPIN-u. Naravno da na tom putu postoje i prepreke, a o nekima je progovorila i Rabar: Primijetila sam da ljudi ne vjeruju u mlade i imaju predrasude prema njima. Međutim, najbitnije je da imate vjere u sebe i svoju ideju jer se samo tako možete izboriti protiv predrasuda i na koncu uspjeti“.

Komentari (3)
Pogledajte sve

iako je Milanović na to mjesto za ministra, rasporedio svoga najjačeg aduta, nije ih mogao uništiti, svima koji su preživjeli, predlažem dodjelu Zlatne kune

u makroekonomskom smislu to je doista jedan SPIN, i takvi spinovi razaraju sve smislene ekonomske koncepcije u hrvatskoj.

mali poduzetnici jesu veoma bitni i potrebni, ali oni ne mogu funkcionirati sami. bez neke velike industrije kako osnove malo poduzetništvo uopće ne može funkcionirati.

kad bi siromašna lika ili slavonija imali jedan tdr, koji ostvaruje puste milijarde ekstraprofita baziranog na monopolskom položaju, i tamo bi se moglo otvoriti mnoštvo frizerskih salona, tvrtki za sitne web aplikacije i raznih sitnih usluga – pa pričati kako malo poduzetništvo cvjeta.

bitno je naglasiti da su i hdz i sdp izuzetno agresivno “dejstvovali” na održanju monopolskog položaja tdr-a, što je blokiralo najmanje 500 milijuna eura investicija u druge hrvatske krajeve. o šteti koje su te regije pretpjele mogla bi se napraviti velika ekonomska analiza kao uvod u velika suđenja pojedinim političarima.

isto tako, kad bi pdv na proizvodnju bio 5% kao što je na birtijaštvo i prenoćištartvo, međimurje i dio varaždinskog i zagorskog kraja, vjerojatno i dugopolje, bi začas postali bogati hrvatski krajevi.

istarski političari su doista pokazali iznimnu umješnost u lobiranju u svoju korist, ali izravno na štetu drugih.

Složio bi se s g. Flegom. Svatko tko uspije preživjeti ovakve političare i njihove fiks-ideje je očigledno izuzetno žilavi poduzetnik.

New Report

Close