Istarske toplice otvaraju luksuzne stanove za starije od 55, investicija od 3 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 28. listopad 2016. u 15:42
Izgraditi će oko 40 stanova za cjeloživotni boravak starijih

Istarske toplice su jedan od suosnivača Klastera termi, a ovo je prva takva investicija koju je moguće izvesti u nekim hrvatskim toplicama.

Lječilište Istarske toplice ulažu oko tri milijuna eura u adaptaciju svojih neiskorištenih smještajnih kapaciteta, te krajem sljedeće godine otvaraju luksuzni apartmanski objekt za cjeloživotni boravak starijih osoba od 55+. To će biti prvi takav projekt u Hrvatskoj, ali i prva takva investicija koju je moguće izvesti u nekim hrvatskim toplicama, jer Lječilište Istarske toplice uz zdravstvenu ustanovu imaju kategorizaciju za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Vedran Velenik, ravnatelj Istarskih toplica ističe kako će investicija omogućiti razvoj zdravstvenog turizma, te za Poslovni dnevnik otkriva kako su zamislili svoj novi proizvod.  "Umjesto da oko 130 soba koje ne koristimo adaptiramo i stavimo na tržište uz postojeće smještajne kapacitete, odlučili smo izgraditi oko 40 stanova za cjeloživotni boravak starijih, poslušavši upravo želje budućih korisnika koje smo anketirali. Omogućit ćemo im kvalitetan i aktivan život u apartmanima koji će biti luksuzno opremljeni, a korisnicima će biti na raspolaganju i sve naše usluge", ističe Velenik. Naime, u sklopu Lječilišta Istarske toplice je poliklinika te fizikalna terapija i wellness centar, a ustanova ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

 

3milijuna

eura vrijedan je projekt gradnje luksuznih stanova

Štoviše, ideja je da budući rezidenti toplica smještenih u srcu Istre uz zdravstvene na raspolaganju imaju i dodatne usluge, poput rentanja vozila ili pak korištenja zemlje za vrtlarenje. Radi se o luksuznom proizvodu koji značajno nadilazi pojmove običnog doma za umirovljenike, kaže Velenik. Uz nove apartmane, priprema se i obnova postojećih soba. Velenik otkriva kako je zahvaljujući ugovoru s HZZO-om, udjel domaćih gostiju relativno visok, oni čine oko 45 posto korisnika Istarskih toplica. Novi stanovnici luksuznih apartmana bit će uglavnom hrvatski građani koji su mirovine zaradili u inozemstvu i žele se vratiti te ostatak života provesti na kvalitetan način.

Inače, osnivač ustanove je Mirko Kliman, hrvatski povratnik iz Švedske koji je prije 21 godinu Toplice preuzeo od porečke Rivijere. Istarske toplice su među najstarijima u regiji, a izvor tople vode sa sumporom koristio se još u antičko doba. Prva analiza vode napravljena je 1858. godine, a rezultati ispitivanja jednaki su današnjima, kažu u Toplicama koje su tada bile poznate pod imenom "Terme Santo Stefano", te su u stručnim i znanstvenim krugovima preporučane kao jedna od boljih voda u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Nakon Drugog svjetskog rata Istarske toplice rade kao odjel za fizikalnu terapiju i medicinsku rehabilitaciju Medicinskog centra u Puli, a 1970. ulaze u sastav Rivijere, kad se gradi objekt od 200 ležajeva, a već tad dolaze novi gosti iz Švicarske i Italije. U Toplice se konstantno ulaže, u zadnjih deset godina obnovljen je wellness, terapija, u tijeku je adaptacija recepcije. Istarske toplice su jedan od suosnivača lani pokrenutog Klastera termi Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, što bi im moglo olakšati i pristup EU fondovima za navedenu investiciju. Naime, trenutno je raspisan natječaj za izradu projektne dokumentacije, kako bi se projekt mogao prijaviti za sufinanciranje iz nekog od fondova EU, pojašnjava ravnatelj Velenik.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Akomofirati ce domace gradjane koji su mirovinu zaradili u inozemstvu pa se zele vratiti doma. Jer domaci koji su zaradili mirovinu u HR be mogu platiti ni HRT pretplatu a kamoli terme. Koja drustvena prevara i FAIL hrvatskog drustva da ljudi u HR cijeli zivot rade i na kraju nemaju nista. A u Svedskoj cijeli zivot rade pa se umirove u termama. A mi se svaki dan usporedjujemo s nekim Srbima i Bosancima i slavimo kako smo bolji od njih. U usporedb s Svedima ili Norvezanima smo jadna balkansa kasaba.

Zašto ne Andabaka? On se meni čini dosta pristojan i odmjeren, a u svom dosadašnjem radu ima uspjeha.

Samo da se u realizaciju projekta ne “uključi” g. Andabaka.

New Report

Close