Ista karta ‘integrira’ vlak, bus i tramvaj u Zagrebu i okolici

Autor: Bernard Ivezić , 13. lipanj 2017. u 09:47
Cilj razvojnog plana je i spojiti javni prijevoz u Gradu i trima županijama/Sanjin Strukić/PIXSELL

Na konferenciji o digitalnoj budućnosti gradova govorilo se i o IT rješenjima koja povezuju građane i upravu.

Grad Zagreb u listopadu u javnu raspravu planira pustiti novi, desetogodišnji plan razvoja. U njemu će hrvatska metropola, koja zajedno sa Zagrebačkim holdingom upravlja s 1,5 milijardi eura godišnjeg budžeta i privlači polovicu stranih investicija u Hrvatsku, opisati kamo ta sredstva planira usmjeriti u narednom razdoblju. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo izjavila je u ponedjeljak na otvaranju trodnevne konferencije "Digitalna budućnost – gradovi i stvarnost" da je popis aktivnosti već sada poduži. Na njemu su integrirani prijevoz za zagrebačku urbanu aglomeraciju (Zagreb metropolitan area), izvozni web portal za obrtnike, pametna javna rasprava, različita IT rješenja koja povezuju građane i upravu te niz drugih projekata. 

Prema 'pametnom gradu'
"Plan je dovršiti strategiju tako da je u javnu raspravu možemo staviti u listopadu, a kako bi već za iduću godinu u gradskom proračunu mogli osigurati sredstva, potpomognuti sredstvima iz EU fondova, za realizaciju tih planova koji će Zagrebu omogućiti da nastavi sa zacrtanim smjerom razvoja pametnog grada", kaže Jozić. Dodaje da je cilj strategije da u gradu bude što više poduzetništva te da se još više potakne razvoj mikro i malog poduzetništva.

Jedan od najzvučnijih projekata, čiju bi realizaciju trebala omogućiti nova strategija, je integrirani promet u zagrebačkoj urbanoj aglomeraciji. Riječ je o području tri županije, Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-Zagorske županije, na kojima živi 1,2 milijuna građana, koji de facto gravitiraju gradu Zagrebu. Jozić kaže da je plan spojiti javni prijevoz na tom području. Već postoji i tvrtka IPZP preko koje se očekuje da će se taj posao realizirati."Putnik bi s jednom kartom putovao vlakom, autobusom i tramvajem, nešto što danas imamo unutar grada na primjeru suradnje ZET-a i HŽ-a, a što bi sada bilo mnogo šire", kaže Jozić.

'Open budget'
Pojašnjava da Grad planira u idućih osam do deset godina provesti najveći program uvođenja pametne rasvjete u Hrvatskoj. Prema programu Grad Zagreb će raspisati natječaje za privatne ponuđače koji će svojom opremom obnoviti rasvjetu, instalirati svoju opremu i iz ušteda financirati projekt. Jozić kaže da će Grad intenzivno nastaviti razvijati i projekt Zagreb crafts.

"Istoimeni web portal planiramo pretvoriti u online trgovinu preko koje našim obrtnicima želimo pomoći ne samo u promociji turistima nego i u izvozu", kažu Jozić. Dodaje da je Grad napravio već dosta pomaka u pogledu uvođenja tehnologija. "Kroz aplikaciju Moj Zagreb riješili smo 32 tisuće komunalnih problema. U 950 zgrada u vlasništvu Grada već smo uveli pametna brojila vode i energije. Uključeni smo u projekt open budget, a želimo građane više obrazovati da to sve koriste. Usto, činjenicu da imamo 71 tisuću studenata želimo iskoristiti za razvoj startupa", zaključuje Jozić.

Komentirajte prvi

New Report

Close