Isplaćeno 7,8 milijuna kuna za prvu ratu 138 razvojnih projekata

Autor: Poslovni.hr/H , 11. kolovoz 2016. u 11:36
FOTO: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL

Isplaćena je prva rata za 138 projekata u sklopu potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, s iznosom potpore od 7,8 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Potpora predviđena prvim natječajem za operaciju 6.3.1. iznosi ukupno 16,8 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, što će omogućiti  financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije pravilnika, odnosno natječaja.

Svakom se poljoprivredniku pritom odobrava fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u dvije rate, s tim da 50 posto potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon odluke o dodjeli sredstava, a preostalu polovicu nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana.

Do sada je, navodi Agencija, ukupno odobreno 769 projekata s iznosom potpore od 87,5 milijuna kuna.

Potpore mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za niz aktivnosti kojima će unaprijediti svoje gospodarstvo. U okviru mjere 6.3. mogu se, primjerice, kupiti domaće životinje, bilje, sjeme i sadni materijal, zemljište, mehanizacija i oprema, uključujući i rabljena, te solarne ploče.

U priopćenju Agencije navodi se da se tim novcima mogu podizati i novi nasadi, poboljšavati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.   

Potpora unutar podmjere 6.3 može se, tijekom programskog razdoblja 2014-2020., dodijeliti samo jednom po svakom poljoprivrednom gospodarstvu. Inače, 85 posto novca za svaki projekt dolazi iz proračuna Europske unije, a 15 posto iz hrvatskog proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close