Ispit za licencu sestre će morati platiti 700 kn

Autor: Andreja Šantek , 11. siječanj 2011. u 22:00

Medicinske sestre i tehničari koji nemaju dovoljan broj stručnih bodova moraju izaći na stručni ispit kako bi obnovili licencu za rad

Medicinske sestre i tehničari koji nisu prikupili dovoljan broj bodova za obnavljanje licence za rad, morat će polagati stručni ispit. U suprotnom više neće moći obavljati svoj posao čime se otvara mogućnost raskida ugovora o radu.Nova pravila relicenciranja uvedena su prije šest godina donošenjem Zakona o sestrinstvu kojim je utvrđeno da se sestre i tehničari moraju sustavno obrazovati i tijekom godine prikupiti 15 bodova bilo na stručnom sastanku, kongresu ili predavanju. Drugim riječima, tijekom šest godina sestre i tehničari morali su prikupiti 90 bodova kako bi mogli obnoviti licencu za rad. Za one koji nisu prikupili potreban broj bodova, Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) organizirala je stručni ispit koji stoji 700 kuna. Neki u tome vide nelogičnost budući da sestre iz svoje bruto plaće izdvajaju 0,8 posto za članarinu HKMS-u pa se mnogi pitaju zašto još moraju Komori platiti i 700 kuna za ispit.

Svađa preko Facebooka
“Najviše se bune oni koji nisu prikupili dovoljan broj bodova. No, ako je netko šest godina pohađao predavanja i trudio se sakupljati bodove, mora postojati razlika od onih koji to nisu radili. Naime, jedino kad nekoga lupite po džepu taj shvati da nije izvršavao svoje obveze. Pri tom smo uzeli u obzir da iznos ne bude prevelik. Primjerice, biokemičari ispit naplaćuju 5000 kuna, a liječnici 2000 kuna”, kaže Dragica Šimunec, predsjednica HKMS-a. Dodaje kako će od 20 tisuća sestara koje trebaju obnoviti licencu, ispitu pristupiti njih oko 2000, a riječ je uglavnom o srednjim sestrama mlađe životne dobi koje nisu ispunjavale svoje obveze tijekom godine.Sestre i tehničari, nezadovoljni radom Komore, udružili su se prije nekoliko godina i na Facebooku gdje je otvorena neslužbena stranica HKMS-a odnosno građanska inicijativa članova Komore za boljitak hrvatskog sestrinstva. Najavljeno relicenciranje i uvođenje stručnog ispita izazvalo je dosta aktivnosti, a članovi grupe pozvani su i da se službeno obrate Ministarstvu zdravstva i Komori.Na stranici je tako navedeno da je Facebook postao ‘mjesto okupljanja i suradnje jer institucija koja bi trebala raditi u interesu svojih članova, 34 tisuće sestara i tehničara, uglavnom radi na osobnim interesima, čudnim poslovnim i financijskim poslovima, zapošljavanjem prijatelja i članova obitelji, a ne u interesu svog članstva’. “Znam o čemu je riječ i ne želim se uopće osvrtati na stranicu koju kreira bivši nezadovoljni član. Tražili smo i od odvjetništva da reagiraju, međutim rekli su da svatko ima pravo na svoje mišljenje”, kaže D. Šimunec.

Tako se na facebook stranici ističe kako su zbog nesnalaženja u propisima, nepoznavanja prava i obveza pojedinih sestara i tehničara, neažuriranja pravog bodovnog stanja koji se događa zbog povremenog pada informatičkog sustava, neuspiješnih povremenih očitavanja sestrinskih iskaznica, pojedine sestre i tehničari dovedeni u situaciju da im je ispit nametnut kao jedina opcija i to za nemali novac. D. Šimunec ističe kako je svaka sestra tijekom godine dužna odslušati tri predavanja i to se vrlo često može napraviti u vlastitoj zdravstvenoj ustanovi pa se ne treba ništa plaćati.U posebno teškom položaju su sestre starije od 60 godina, navodi se, koje su proteklih godina kroz različite dokumente bile izuzete od odlaska na ispit, no danas se i njih poziva da polažu ispit iako im je do mirovine preostalo još jedna ili dvije godine. “Ne razumijem zašto bi sestre od 60 godina bile izuzete od usavršavanja. Naime, i sestra od 25 godina i sestra od 60 godina moraju pacijentu pružiti jednaku skrb i profesionalno i stručno obavljati svoj posao”, kaže D. Šimunec. Ako netko šest godina nije bio niti na jednom predavanju, dodaje, a znate kako u šest godina znanja idu naprijed, ne želim da takva sestra radi taj posao i ubije pacijenta.

Moguće tužbe
“Ispit se sastoji od stručnog i pravnog dijela, a sve sestre koje su jučer polagale ispit su prošle”, kaže D. Šimunce dodajući kako su uveli i pitanja iz Ustava i zdravstvenih zakona kako bi sestre bile upoznate s pravima pacijenata i mogle s njima i o tome razgovarati. Sestre upozoravaju i kako Komora ne donosi nikakvo pisano rješenje o eventualnom neprodužavanju licence i uputu o pravnom lijeku kao i da ne postoji mogućnost eventualne žalbe koja može proizaći zbog raznih bodovnih neusklađenosti. Time su, smatraju sestre, povrijeđena njihova prava temeljem Pravilnika o izdavanju, obnavljanju i oduzimanju odobrenja za samostalni rad, ali i Zakon o upravnim sporovima koji predviđa donošenje rješenja. “Proteklih tjedana kroz Komoru je prošao velik broj sestara koje su tražile uvid u svoje bodove. Sve žalbe rješavalo je Povjerenstvo za stručna pitanja i usavršavanje koje je sestrama izlazilo na ruku. Povjerenstvo će donjeti odluku i što će se dalje događati s onima koje ne prođu ispit, odnosno morat ćemo im omogućiti ponovno polaganje ispita i mogućnost za obnavljanje licence”, kaže D. Šimunec. Sestre najavljuju kako je moguće, zbog kršenja nekoliko zakona, podići i tužbu protiv Komore, no D. Šimunec kaže kako sve rade prema zakonu i pravilniku i kako se ne boje tužbi.

Prijedlog

Pisane potvrde
Sestre predlažu da se uvede pisana potvrda o sudjelovanju na stručnoj edukaciji koja se preuzima prisustvom na edukacijskim predavanjima. Odličan primjer su, kažu, postojeće potvrde za primalje i liječnike s kojima mogu dokazati svoju prisutnost na određenim edukacijama kao i usklađivanjem sa evidentiranim bodovnim stanjem. Sa krnjim i manjkavim sustavom evidentiranja bodova, smatraju sestre, svakome se može dogoditi propust.

Komentari (4)
Pogledajte sve

sve komore su ti kao odjeli peglaonica u sustavu praonica svega i svaćega pa i prljavog veša

Dodala bih samo ovo:novouvedenom edukacijom uvažene dame ja se koristim sve ove godine uredno,ali ništa,AMA BAŠ NIŠTA nisam naučila novo,osim ono što sam sama sebe educirala,učeći kroz rad!!!Najgore je kad vam obaveze i zadatke daje osoba,koja više nema veze s tim,osim što prima plaću i smišlja nebuloze.Bodovi se mogu skupiti u mjestu stanovanja,ali pobogu,ne stanuju svi u mjestu gdje je bolnica!!Velika većina putuje..a troškove snose sami!!Pitala bih dotičnu koliko je ona pacijenata ubila bez te licence..ako ga ikad uopće radila!?SRAMOTA!Kad takve zaključke donosi osoba,koja nas javno predstavlja,onda se ne čudim običnim smrtnicima,kad su nezadovoljni nama…Ali njima opraštamo,riječ je o bolesnicima..o kome je u HKMS-u riječ!?!?
Ako i ima neodgovornih,nije ih sigurno 2000!!Aako ih i jest,onda nije problem u njima..a osim toga daje li g.Šimunec jamstvo na svoj “proizvod”…Znači li to da kad imaš licencu,društvo je osigurano da ga sestra neće “ubiti!!
SRAMOTNA IZJAVA!!

Gđa Šimunec priča nebuloze1 Ja sam bila na ispitu, ispit je poniženje za sestre i što je naj važnije nije nikakovo stručno usavršavanje. treba pod hitno raspustit komoru jer ne radi svoj posao i krade sestre, ne priznaje sva predavanja i šlampavo vodi dokumentaciju.

New Report

Close