Iskustvo u turizmu ipak presudilo, HTZ će u inozemstvu braniti i dva džudaša

Autor: Marija Crnjak , 25. srpanj 2014. u 17:19
Uz menadžersko, bilo je važno i bogato turističko iskustvo

Dosadašnji direktori Marina Tomas Billet u Francuskoj i Klaudio Stojnić u Češkoj savjetovat će nove direktore.

Iako se na natječaju za direktore stranih predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) nije tražilo iskustvo u turizmu, što je naljutilo mnoge stručnjake u sektoru, konačan izbor pokazao je da je uz menadžersko bogato turističko iskustvo uglavnom bilo važno.

Ministar turizma Darko Lorencin ispunio je obećanje da će u strane urede HTZ-a na važna emitivna tržišta dovesti "svježu krv". Od deset imenovanih direktora u jedanaest predstavništava samo su tri "stara" direktora, plus Romeo Draghicchio, koji će se iz Münchena preseliti u ured u Frankfurtu. Kad je posrijedi iskustvo u turizmu, izuzetak je možda Rajko Ružička, novi direktor predstavništva u Moskvi, čije se iskustvo na vodećim mjestima u turizmu svodi na dvogodišnje vođenje tvrtke Idea Educa. Ružička u svojoj prijavi ističe da je njegova tvrtka bila specijalizirana za rusko tržište, surađivala je s nizom turoperatora i agenata te dovodila ruske turiste u Hrvatsku.

Kako je broj ruskih gostiju u Hrvatskoj i dalje malen, navedena tvrtka koju je potom preuzela njegova supruga poslovala je uglavnom s gubitkom uz promet od nekoliko stotina tisuća kuna. Ružička je ujedno jedini kandidat protiv čijeg se izbora netko javno pobunio. Ružičkin protukandidat Hrvoje Kopasić, vlasnik tvrtke Calypso putnički klub, ušao je u uži izbor i bio gotovo siguran da putuje u Moskvu. "Na dužnost u moskovsko predstavništvo po partijskom je ključu imenovana osoba bez ikakva znanja i iskustva u turizmu, a usudio bih se reći i biznisu i privatnom sektoru uopće. Pritom nemamo mogućnosti žalbe", navodi Kopasić, koji je svoj prigovor poslao i u Ministarstvo turizma te u HTZ.

Odlučeno je i da će dosadašnji direktori Marina Tomas Billet u Francuskoj i Klaudio Stojnić u Češkoj zbog dugogodišnjega iskustva ostati u predstavništvima kao savjetnici novih direktora.Kako nitko nije izabran u predstavništvo u Nizozemskoj, taj će posao odrađivati Ivan Novak, direktor predstavništva u Belgiji, koji je ponovno izabran za HTZ-ov ured Bruxellesu, gdje radi od 2010.

Kandidati prema gradovima

Pariz
Danijela Mihalić Đurica

Novinarka, PR-ovka i marketingašica, stiže s pozicije dopisnice Jutarnjeg lista iz Francuske i najveći dio karijere provela je u EPH. Turističko iskustvo tesala je četiri godine u Jadranskim luksuznim hotelima kao zamjenica direktora korporativnih komunikacija. Završni rad na MBA studiju u školi ISC Pariz radila je na temu luksuznog turizma.  

Moskva
Rajko Ružička

Ekonomist je marketingaš, a u Moskvu odlazi s mjesta člana Uprave slovenskog Unichema. Od 2010. do 2012. bio je pomoćnik direktora sektora u HGK, potom je kratko radio za Croata tim, a najveći dio karijere Ružička je proveo u domaćoj farmaceutskoj industriji, Belupu i Plivi. U CV-u se pohvalio da je zaslužan za deseterostruki rast prodaje Gastala u Rusiji.

Frankfurt
Romeo Draghicchio

Od 2010. radi u uredu u Münchenu kao voditelj ispostave. Karijeru je počeo kao sezonac na recepciji u naturističkom kampu u Funtani, potom je bio organizator brodskih izleta u Poreču. Prije odlaska u München bio je marketing menadžer TZ Istre, gdje je proveo dobar dio karijere. Tri godine bio je predsjednik Vijeća talijanske nacionalne manjine u Poreču.  

Munchen
Damir Balenović

Magistar je međunarodne ekonomije i menadžer hotelskih operacija čija je karijera gotovo u potpunosti vezana uz Kvarner, točnije hotele Grada Rijeke. U Njemačku odlazi s mjesta direktora hrane i pića u crikveničkom Jadranu, prije toga bio je direktor hotela Continental, Neboder. Balenović se aktivno bavio džudom.

New York
Ina Rodin

Dolazi iz konzultantskog i hotelijerskog biznisa, u SAD odlazi s pozicije direktorice u Sol optimusu, gdje se bavila turističkim i nekretninskim sektorom. Dvije godine Rodin je bila u Horwathu. Karijeru je počela u Valamaru u ljudskom resursima, potom kao direktorica projekata, a kraće vrijeme vodila je marketing Skiper hotela.

Milano
Branko Curić

Jedan je od troje novih direktora HTZ-a koji dolazi iz Istre. U životopisu je naveo da je u turizmu počeo raditi sa 14 godina kao mali od recepcije. U Milano odlazi s pozicije pročelnika za turizam Istarske županije i član je IDS-a. U karijeri se posebno zauzimao za razvoj golfa u Istri, kao direktor tvrtke Istra Golf Design te ranije kao direktor TZ Istre.

Prag
Ninoslav Vidović

Rekorder u poznavanju stranih jezika, ne samo u ovoj ekipi, Vidović aktivno poznaje sedam jezika, a francuski pasivno. Trenutno je komercijalni direktor u Valamaru, do 2012. bio je direktor prodaje i marketinga u rovinjskoj Maistri, a prije toga bio je na istoj poziciji u ljubljanskom Kompasu. Džudo je majstor, strast za džudo dijeli s Balenovićem.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iznenađuje me da je novinarima promakla činjenica da je vec u prvom krugu otpalo 84 kandidata od 144 Nevjerovatno je da toliko ljudi nije ispunilo uvijete tako razvodnjenog natječaja. Niste morali znati jezik zemlje, niste morali imati položen ispit za voditelja turističke agencije…ma nije valjda da su svi ekzibicionisti javljali se na natječaj?! Kako to nikome od novinara nije zapalo u oci?! Pitam se kako je netko tko nema iskustvo u turizmu napisao plan rada, jednogodišnji plan/program rada predstavništva sto je bio jedan od uvijeta natječaja. Čini mi se da se i za mjesto CEO HTZ trebao predati program rada, kako li samo izgleda program bivšeg nam zamjenika ministra…sto ćemo li ovaj put progurati?! …i tako na važna tržišta po hrvatski nam turizam a koja su u opasnom opadanju ode lik pun znanja o turizmu koji vjerujem ne zna nabrojati najmanje 10 ruskih turoperatora i iz 5 različitih gradova, a da jos nisu krocili nam u lijepu našu. Mora da ćemo opet čuti da su vize problem za Ruse i opet ćemo baciti krivicu na nekoga drugoga, eto recimo ministarstvo vanjskih, rublju ili rat u Ukrajini, pored nam Rusima pretrpane Grčke, Italije, CG, Vijetnama Itd…bravo za nas!

New Report

Close