Iskustvo i praksa – hrvatske i poljske regije o suradnji s Europskom unijom

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2018. u 12:55
Foto: press

Regionalna samouprava najučinkovitije može odgovoriti na potrebe građana i ravnomjerni razvoj.

– Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske. Također, kroz ovaj proces vidim mogućnost za puno snažniju ulogu Hrvatske u članstvu Europske unije – Hrvatske koja ima mogućnosti, snagu i kapacitete postati jedna od najnaprednijih europskih država, s jasno vidljivom strategijom razvoja, učinkovitom upravom i samoupravom i snažnim gospodarskim rastom – istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk na 7. Forumu hrvatskih i poljskih regija održanom početkom mjeseca u Poreču.

Uspješna regionalna politika unutar zemlje, osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije. Dosadašnja suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstava pokazatelj je uspješnosti provedbe toga cilja, a uoči nove financijske perspektive koja Europu čeka nakon 2020. godine, važno je zajednički djelovati i poticati jedinice regionalne samouprave na gospodarski rast, tehnološki razvitak i primjenu politika koje vode društvenom napretku i stvaranju jedinstvene Europe.

– Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija. I poljske i hrvatske regije moraju ‘stajati na straži’ i štititi kohezijsku politiku jer nam ona osigurava mogućnost daljnjeg razvoja – rekao je predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske  Olgierd Geblewicz.

Tematski fokus 7. Foruma hrvatskih i poljskih regija bio je orijentiran strateškom planiranju regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, investicijama u regijama te obrazovanju i kulturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close