Iskoristite priliku i svoj automobil odvezite na besplatni tehnički pregled

Autor: Poslovni.hr/H , 20. studeni 2015. u 12:35
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti.

Hrvatski autoklub (HAK) poziva vozače na provjeru tehničkog stanja vozila sudjelovanjem u tradicionalnoj besplatnoj, edukativnoj, preventivno-sigurnosnoj akciji "Dani tehničke ispravnosti vozila", koju sljedećeg tjedna zajednički provode stanice za tehnički pregled vozila i stručne organizacije, Hrvatski autoklub i Centar za vozila Hrvatske, te Ministarstvo unutarnjih poslova.

Akcija počinje u ponedjeljak, 23. studenoga, a završava u subotu, 28. studenoga, i provodi se na cijelom teritoriju Hrvatske. U sklopu akcije vozači mogu obaviti besplatan tehnički pregled vozila u svim redovnim stanicama za tehnički pregled vozila, priopćio je u petak HAK .

Ta se akcija ne odnosi na vozače koji u razdoblju njezine provedbe svoje vozilo moraju podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije vozila. Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti.

Tijekom akcije nema sankcioniranja sudionika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis.

HAK ističe da je u prošlogodišnjoj akciji sudjelovalo ukupno 13.835 vozila, a kod 5.283 ili 38,2 posto utvrđene su tehničke neispravnosti. Najviše neispravnosti bilo je na uređajima za kočenje (2177 vozila), uređajima za osvjetljavanje (1920 vozila), ovjesu i kotačima (1206vozila), motoru (856 vozila), uređaju za upravljanje (709 vozila), te ispušnom sustavu – EKO testu (559 vozila).

U HAK-u upozoravaju na veliku razliku između postotka tehnički neispravnih vozila sudionika akcije i vozila koja pristupaju redovnim tehničkim pregledima, kojih je lani bilo 21,7 posto. Razlika proizlazi iz starosne strukture vozila sudionika akcije koja su prosječne starosti između deset i 12 godina. Kod većine takvih vozila bilo je utvrđeno više različitih tehničkih neispravnosti, odnosno grešaka na različitim uređajima i sklopovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close