‘Iskoristimo sve brojnije prednosti digitalizacije’

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2019. u 22:00
Ministar uprave Ivan Malenica govorio o sustavu e-građani/ L. STANZL/PIX

Moramo se odgovorno suočiti sa svim izazovima novih tehnologija i oblika poslovanja, te društvenim promjenama digitalizacije.

Biti digitalan ili biti digitalno transformiran nije isto. Digitalizacija sama po sebi jest unošenje novih aspekata kada je riječ o samoj tehnologiji.

Digitalna transformacija pojam je koji označava promjenu svakodnevnog promišljanja i rada", rekao je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić otvarajući konferenciju 'Hrvatska kakvu trebamo' jučer u Zagrebu.  Dodao je da se sindikati boje da digitalna transformacija znači da će roboti potpuno preuzeti posao radnika, no sva istraživanja pokazuju da će u konačnici ljudski faktor biti presudan.

"Na putu digitalne transformacije neće uspjeti svi, no šansu da uspiju imaju svi koji su spremni suočiti se, prilagoditi svoje poslovanje i djelovanje novom okviru", kazao je Klarić. Ministar uprave Ivan Malenica kazao je da sustav e-građani, temeljni oblik komunikacije između građana i uprave, godišnje broji povećanje od 130 do 150.000 korisnika. "Cilj nam je povećati broj usluga, ali i korisnika. Nažalost, građani nisu dovoljno upoznati s tim uslugama", rekao je ministar Malenica.

"Digitalna tranzicija nije nešto što nas tek čeka u dalekoj budućnosti, digitalna tranzicija zasigurno je proces u kojem se već duboko nalazimo. Važno je da na svim razinama iskoristimo sve prednosti koje pruža digitalizacija. Isto tako, moramo se odgovorno suočiti sa svim izazovima novih tehnologija i oblika poslovanja, novih regulatornih potreba te društvenim promjenama koje donosi digitalizacija", rekao je Ivan Lukač iz Glavne uprave za promet Europske komisije. Napominje da se Hrvatska susreće s izazovima digitalizacije. 

"Adekvatnost financiranja osnovne digitalne infrastrukture jedan je od glavnih izazova koji je potrebno riješiti kako bi se osigurala digitalizacija privatnog sektora. Potrebno je imati širokopojasni internet u idućim godinama i 5G mrežu. Nužno je optimalno iskoristiti javno privatna partnerstva. Treba osigurati adekvatnu stopu iskoristivosti EU fondova koji će poticati kombiniranje digitalnih i prometnih projekata", zaključio je Lukač.

Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović istaknuo je da Agencija pruža više od 150 servisa. "Što se tiče procesa digitalizacije, Fina je još 2013. bila partner Vladi u izgradnji NIAZ-a te imamo preko 80 e-servisa koje koristi 750 tisuća građana, a pruženo je preko 12 milijuna e-usluga", kaže Čović.

Komentirajte prvi

New Report

Close