Ipak plaćanje u roku od 30 dana

Autor: Mirela Klanac , 24. listopad 2010. u 22:00

Unaprijediti platni moral jedan je od zadataka koje je Vlada postavila u akcijskom planu uklanjanja administrativnih prepreka za ulaganja.

To bi se prema vrlo šturom objašnjenju iz samog plana trebalo riješiti ‘definiranjem instrumenata sigurne naplate potraživanja, odnosno prisilna naplate’, ali se ne navodi na koji način. Ministarstvo financija i Financijska agencija tek su dobili rok do prosinca da ih i osmisle, no naši sugovornici ne vide puno prostora za kreativnost. Jedan od instrumenata koje Hrvatska zasad nema u upotrebi je uvođenja obveznog roka plaćanja od 30 dana, što se već godinama inicira iz krugova malih i srednjih poduzetnika, ali se dosad tome nije pribjeglo. Drugi je, kaže naš sugovornik, instrument osobnog bankrota. Sve ostale mjere dio su i zakonodavstva i prakse, ali se očito ne koriste učinkovito. Naime, zadnjih mjeseci nastavio se trend rasta broja insolventnih pravnih osoba i nepodmirenih obveza. Prema posljednjim podacima Financijske agencije visina nepodmirenih obveza tvrtki u kolovozu bila je 26,1 milijardu kuna, a još 5,8 milijardi kuna su nepodmirene obveze obrtnika. Neplaćene obveze rasle su u svim razdobljima ročnosti, a najbrže u razdoblju do 60 dana što, prema pojašnjenjima HGK, ukazuje na rast tekuće nelikvidnosti kao i rast nepodmirenih obveza za poreze i doprinose.

Novi proizvod HROK-a

Izvještaji i za tvrtke
Početkom 2011. godine korisnici registra obveza po kreditima (HROK) moći će koristiti i kreditna izvješća za sve poslovne subjekte koja će uključivati i pregled plaćanja u prethodnim razdobljima, kaže Lidija Hanžek, predsjednica Uprave HROK-a, te dodaje: “Intenzivno se radi na oblikovanju novog proizvoda HROK-a, a očekujemo da ćemo već u studenom nekima od korisnika sustava prodavati kreditna izvješća za tvrtke”. Dosad su u HROK-u bili samo građani.

Komentirajte prvi

New Report

Close