Inzulin Levemir vraća se na osnovnu listu lijekova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2014. u 15:50
Foto: Ilustracija/Thinkstock

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), upitani za vraćanje Levemira na osnovnu listu, kratko su priopćili da je “postupak pregovora još u tijeku, te ne mogu davati komentare dok postupak traje”.

Kako se neslužbeno doznaje, proizvođač inzulina Levemir, farmaceutska kompanija Novo Nordisk, spustila je njegovu cijenu pa bi osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskoro ponovno mogli dobivati Levemir bez nadoplate.

Inzulin Levemir jedan je od 162 lijeka koje je HZZO ovoga mjeseca skinuo s osnovne i stavio na dopunsku listu lijekova, koja podrazumijeva nadoplatu pacijenata. Kutiju Levemira s dopunske liste trebalo bi nadoplatiti 25,52 kune.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), upitani za vraćanje Levemira na osnovnu listu, kratko su priopćili da je "postupak pregovora još u tijeku, te ne mogu davati komentare dok postupak traje".

Predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) Davor Bučević prokomentirao je Hini novi potez HZZO-a, istaknuvši da je inzulin kod nas uvijek bio besplatan, a ovo je prvi put da je uvedeno njegovo plaćanje.

Bučević pojašnjava da su na hrvatskom tržištu dostupna dva dugodjelujuća inzulina, Levemir i Lantus. Oba su godinama bila na osnovnoj HZZO-ovoj listi lijekova i nisu se doplaćivali.

Levemir u velikom postotku koriste djeca i mladi jer je uz njega manja vjerojatnost hipoglikemije i ne može ga se jednostavno zamijeniti Lantusom. "Ta dva inzulina dokazano su različita, Levemir je za djecu nezamjenjiv", ističe Bučević.

Kutija Levemira može trajati mjesec – dva, ovisno o pacijentu. To je otprilike pet do šest kutija godišnje koje bi, po novom, osiguranike HZZO-a stajale nešto više od stotinu kuna. To možda ne izgleda puno, ali Bučević ističe da su troškovi kontrole dijabetesa i bez toga visoki.

Prema podacima HSDU-a, 51 tisuća osoba u Hrvatskoj je na inzulinskoj terapiji. U Savezu kažu da nisu dostupni podaci koliki broj osoba koristi Levemir, jer te podatke HZZO skriva.

Upitani za skidanje Levemira s osnovne liste, u HZZO-a odgovaraju da je to rezultat provedenog javnog nadmetanja. Pojedine farmaceutske kompanije nisu prihvatile referentne cijene lijekova i time su neki od lijekova prešli na dopunsku listu, kažu u Zavodu.

Ističu i da prelazak lijekova s osnovne na dopunsku listu nije neplanirani potez HZZO-a, već rezultat zakonom propisanog postupka koji se provodi jednom godišnje i ovisi o tome hoće li proizvođač prihvatiti referentne cijene lijekova.

HZZO napominje da su svi proizvođači i njihovi predstavnici u Hrvatskoj upoznati s postupkom koji treba provesti da neki lijek prijeđe s dopunske na osnovnu listu lijekova.

Komentirajte prvi

New Report

Close