Investitor očekuje da će im Dubrovčani na kraju ipak reći ‘da’

Autor: Darko Bičak , 27. ožujak 2013. u 22:00
U roku 30 dana raspisivanje referenduma/PIX

Ministarstvo uprave na zahtjev Grada Dubrovnika odobrilo je referendum za “Golf na Srđu”.

Tvrtka Razvoj golf pozdravlja odluku i priliku da građani Dubrovnika odlučuju na referendumu o projektu Golf na Srđu, rekao  je jučer Ivan Kusalić, prokurist investitora Razvoja golfa.

"Ova odluka Ministarstva uprave zasigurno će ukloniti i zadnju prepreku pred našom investicijom, a time i otvaranju novih, toliko potrebnih radnih mjesta za građane Dubrovnika i produljenju turističke sezone, koja će imati pozitivne efekte na cijeli grad i dubrovačku okolicu. Vjerujemo da će većina građana Dubrovnika u konačnici podržati projekt Golfa na Srđu. Sve što se događalo u proteklih nekoliko mjeseci predstavljalo je jednu veliku javnu raspravu o projektu tijekom koje smo ispunili sve zakonske uvjete koje su pred nas postavili i grad Dubrovnik i županija. Projekt je u potpunosti usklađen sa svim prostorno-planskim dokumentima, a grad i županija trebaju razvoj i nove sadržaje", istakuno je Kusalić.

Projekt golfa iznad Dubrovnika, iza kojeg stoji izraelski poduzetnik Aaron Frenkel, poznat i kao suprug nekadašnje pomoćnice ministra gospodarstva Maje Brinar, težak je milijardu eura. Kako se radi o velikom međunarodnom projektu, za njega lobiraju i mnogobrojni politički moćnici. Tako je, kako piše Novi list, o Golfu na Srđu bilo razgovora i prije dva tjedna u Bruxellesu prilikom posjete premijera Zorana Milanovića predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu. Poznato je da za golf projekt već duže vrijeme lobira i izraelski predsjednik Shimon Peres, koji je i osobni prijatelj Aarona Frenkela. Prema izvorima Novog lista, Bruxellesu je obećano da će se "neshvatljive" administrativne prepreke ovom projektu otkloniti najkasnije nakon lokalnih izbora u svibnju.

No, kako u Dubrovniku prevladava neprijateljsko raspoloženje prema Golfu na Srđu, projektu koji bi mogao otvoriti i do 500 novih radnih mjesta, vrlo je upitno koliko će referendum, iako je samo sjavetodavni, pripomoći poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj. Inicijavia "Srđ je naš", koja se protivi projektu na Srđu, prikupila je više od 11 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma, a Ministarstvo uprave je njih 9085 proglasilo valjanima. Grad Dubrovnik sada ima 30 dana da raspiše referendum.

Komentirajte prvi

New Report

Close