Investicijski prvaci grabe naprijed unatoč barijerama na domaćem tržištu

Autor: Marija Crnjak , 30. svibanj 2017. u 22:01
Fotolia

Velikani sektora poput Plive, Belupa i Jadran Galenskog Laboratorija ostaju snažni pokretači hrvatskog gospodarstva, ozbiljno razvijaju segment istraživanja i razvoja te šire dosege u regiji i svijetu.

Hrvatska farmaceutska industrija vodeći je segment gospodarstva, s najvećim stopama rasta, ulaganja, izvoza i zapošljavanja. I sve to unatoč brojnim izazovima u poslovanju na domaćem tržištu, od financiranja zdravstvenog sustava do nedorečenog i netransparentnog regulatornog okvira. Vrijednost izvoza domaće farmaceutske industrije povećana je za 56,4%, što je gotovo polovina ukupnog porasta vrijednosti izvoza. 

 

56,4posto

povećana je vrijednost izvoza farmaceutske industrije

“Rezultate industrije u izvozu možemo zahvaliti ulaganjima u nova proizvodna postrojenja, čime osiguravamo visoku razinu tehnološke spremnosti, istraživanje i razvoj i usavršavanje naših stručnjaka. Unatoč svim preprekama, od kojih je najopasnije daljnje povećanje rokova plaćanja i rast dugovanja od strane države, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prva dva mjeseca 2016. gotovo je udvostručena. Tvrtke su u ovoj godini nastavile pozitivan trend zapošljavanja, ulaganja u nova proizvodna postrojenja, istraživanje i razvoj”, pojašnjava Milka Kosanović, direktorica udruge proizvođača lijekova HUP-a.

Vodeći igrači

Pliva, Belupo i Jadran galenski laboratorij i dalje su okosnicu industrije. Protekle godine u Plivi obilježile su velike investicije i pozitivni trendovi u zapošljavanju povećanju proizvodnje i izvoza, ističu u kompaniji koja je prije godinu dana pokrenula proizvodnju u novom pogonu vrijednom pola milijarde kuna. Proteklih nekoliko godina je otvorila i centre dijeljenih aktivnosti – za ljudske potencijale, nabavu te financijske aktivnosti koji iz Zagreba podržavaju poslovanje Teve u brojnim europskim zemljama. Pliva je u četiri mjeseca ostvarila rast izvoza od 20% i zaposlila 90 novih ljudi.

“Pliva je proteklih godina uz milijunska ulaganja u proizvodnju, zaštitu okoliša i nove tehnologije uložila i više od milijardu kuna u R&D i. Danas je Istraživački centar Plive jedan od vodećih centara za R&D Teva Grupe, a tim ulaganjima Pliva i Teva istaknule su se kao jedan od najvećih privatnih investitora u Hrvatskoj”, izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive.

Belupo je završio četverogodišnji investicijski ciklus, gradnju i opremanje tvornica krutih, polukrutih te tekućih oblika lijekova, u što je uloženo 530 milijuna kuna i jedna je od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj. “Ova tvornica predstavlja jednu od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji koje će uz 1386 postojećih, zaposliti stotine novih zaposlenika. Osigurat će rast proizvodnje od 150%”, podsjećaju u kompaniji. Ključni razlog za početak investicije bilo je strateško planiranje proizvodnje, koje je u 2011. pokazalo da će Belupo do 2018. u potpunosti ispuniti proizvodne kapacitete. Te procjene bile su točne, u posljednjih 5 godina Belupo je svake godine povećavao proizvodnju lijekova, posebice zbog značajnog širenja na tržištu Ruske Federacije i istočne Europe. Bez ove investicije taj se rast ne bi mogao nastaviti, ali pružila je i mogućnost ulaganja u nove tehnologije koje će rezultirati proizvodnjom generičkih lijekova s dodanom vrijednošću.

Globalne ambicije

“Belupo ima dugu povijest greenfield investicija. Sve su dokaz specifičnosti farmaceutskog biznisa. Ono zahtijeva konstantna ulaganja. No one su i dokaz snage poslovanja Belupa, koji je od male tvornice u Ludbregu postao jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u farmaceutici”, izjavio je Hrvoje Kolarić, predsjednik uprave Belupa.

 

150posto rasta

proizvodnje osigurat će si Belupo otvaranjem novih pogona

JGL je lani nastavio slijediti viziju prema globalnoj farmaceutskoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj i proizvodnju sterilnih proizvoda s dodanom vrijednošću u oftalmologiji i ORL-u te korištenju morske vode u svrhu zdravlja. Proslavio je 25. godišnjicu, lansirao 44 nova proizvoda, potpisao 12 novih partnerskih ugovora i otvorio sedam inotržišta, Italije, Španjolske, Poljske, Tajlanda, Vijetnama, Singapura i Malezije. “Na ruskom tržištu, usprkos krizi, padu kupovne moći te devalvaciji ruske valute, JGL se uspio izboriti za još bolji tržišni udjel u odnosu na godinu ranije, te je nakon pomaka od pet mjesta, sada na 43. mjestu najvećih farmaceutskih kompanija u toj zemlji”, ističu u kompaniji koja je prije dvije godine otvorila novi proizvodni kompleks Pharma Valley u koji su uložili 361 milijun kuna. “Odabrali smo internacionalni put što znači boriti se svaki dan za opstanak u međunarodnoj konkurenciji. To mogu samo hrabri i odvažni. Čestitati treba svakome tko je opstao tijekom prethodne krize!”, izjavio je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL.     

Komentirajte prvi

New Report

Close