InvestE prilika za ‘popravni’

Autor: Jadranka Dozan , 22. siječanj 2019. u 21:59
Ministar financija Zdravko Marić/Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski ministar financija poručio da treba olakšati uvjete i procedure.

U okviru Plana ulaganja za Europu, poznatijeg kao Junckerova plana,  Hrvatska je dosad iskoristila oko 250 milijuna eura.

Možda nedovoljno, ali tih 250 milijuna vuče još nekih milijardu eura investicija, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić komentirajući očekivanja od programa InvestEU, koji je bio jedna od tema sastanka ministara financija zemalja EU.

Program je namijenjen za privlačenje privatnih i javnih ulaganja s ciljem poticanja inovacija i stvaranje radnih mjesta u razdoblju od 2021. do 2027.

To je svojevrsna zamjena za Europski fond za strateška ulaganja uspostavljen u okviru Junckerova plana 2015. godine. Program objedinjuje financiranje iz proračuna EU-a u obliku kredita i jamstava, a prijedlog EK predviđa da se za tu potporu strateški važnim projektima iz proračuna Unije u idućem 7-godišnjem razdoblju osigura 38 milijardi eura jamstava. 

U Komisiji očekuju da će se time potaknuti ukupno više od 650 milijardi eura ulaganja. Ističući kako se s Junckerovim planom otvorio prostor i za privatni sektor u Hrvatskoj, Marić je naglasio i kako treba olakšavati uvjete i ne komplicirati procedure kako bi Hrvatska iz InvestEU-a, ali i općenito iz fondova EU, iskoristila više sredstava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close