Intesa: Rast u RH usporava na 2,4%

Autor: Ana Blašković , 18. prosinac 2019. u 21:59
Motor rasta i dalje osobna potrošnja, povoljni trendovi na tržištu rada te rast plaćaDUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

U Mađarskoj se očekuje 3,3%, Srbiji 3,2%, Poljskoj 3,1%, Rumunjskoj 3%, isto koliko EK prognozira i Bugarskoj. Slijede Slovenija i Hrvatska s 2,4% te Češka s 2,3% i Slovačka s 2% rasta BDP-a u 2020.

Intesa Sanpaolo, talijanski vlasnik Privredne banke Zagreb, očekuje u idućoj godini još jače usporavanje ekonomije nego službene projekcije HNB-a i Europske komisije. Intesa očekuje da će gospodarstvo prikočiti na 2,4 posto, u usporedbi s HNB-ovih 2,8 posto te prognozi EK od 2,6 posto. Unatoč upozorenjima da se formula rasta mijenja jer je postojeći ranjiv u dugom roku, što je naglasio i MMF u zaključnoj izjavi u sklopu godišnjih konzultacija, njegova struktura u 2020. ostaje nepromijenjena. “Motor rasta je osobna potrošnja koju podržavaju povoljni trendovi na tržištu rada i rast plaća u okruženju niske inflacije i povoljnih uvjeta kreditiranja”, napominju analitičari Intese ističući vanjske rizike i neizvjesnosti. Investicijsku aktivnost obilježit će snažnija povlačenja iz EU fondova pred kraj europskog financijskog okvira, kao i turizam i ulaganja u nekretnine. “Postoji određena nesigurnost oko izvoza s obzirom na usporavanje u ekonomskoj aktivnosti trgovinskih partnera i daljnjoj normalizaciji u turizmu”, dodaju.

U Intesi očekuju usporavanje CEE regije s 3,8% ove godine na 2,9% iduće ponajviše zbog trgovinskih i geopolitičkih tenzija najvećih globalnih igrača pa tako Hrvatska ponovno ostaje među onima s najslabijim rastom. U Mađarskoj se očekuje 3,3%, Srbiji 3,2%, Poljskoj 3,1%, Rumunjskoj 3%, isto koliko EK prognozira i Bugarskoj. Slijede Slovenija i Hrvatska s 2,4% te Češka s 2,3% i Slovačka s 2% rasta BDP-a u 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close