Intesa radi gospodarskog zamaha povećala procjenu rasta hrvatskog BDP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. rujan 2015. u 10:22
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Rast BDP-a od 1,2 posto u drugom tromjesečju bio je iznad svih očekivanja i najveći od trećeg tromjesečja 2008. godine, navodi Intesa Sanapolo, vlasnica Privredne banke Zagreb, u analizi objavljenoj u srijedu.

Intesa Sanpaolo povećala je procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini s 0,3 na 0,9 posto, zahvaljujući bržem nego što se očekivalo rastu u drugom tromjesečju i procjenama da će se zamah gospodarstva nastaviti i u drugom polugodištu.

Rast BDP-a od 1,2 posto u drugom tromjesečju bio je iznad svih očekivanja i najveći od trećeg tromjesečja 2008. godine, navodi Intesa Sanapolo, vlasnica Privredne banke Zagreb, u analizi objavljenoj u srijedu.

U drugom je kvartalu nastavljen rast domaće potražnje, dok je rast investicija za 0,8 posto na godišnjoj razini, prvi od trećeg tromjesečja 2013. godine, bio najveće pozitivno iznenađenje, navode analitičari talijanske banke.

Ističu kako bi se zamah gospodarstva uglavnom mogao nastaviti i u drugoj polovini godine, nakon što su podaci za srpanj signalizirali snažan rast realnog sektora, pri čemu je industrijska proizvodnja porasla 3,9 posto, a promet u trgovini na malo 4,5 posto na godišnjoj razini.

Podršku gospodarstvu i dalje će pružati rast izvoza roba, kao i rekordna turistička sezona. Zbog toga su analitičari Intese povećali procjenu rast hrvatskog BDP-a u ovoj godini s 0,3 na 0,9 posto.

Za 2016. godinu, pak, procjena rasta gospodarstva ostaje nepromijenjena, na 1,5 posto, ponajviše zbog nesigurnosti u vezi proračuna, s obzirom da će zbog parlamentarnih izbora biti prihvaćeno samo privremeno financiranje za prvo tromjesečje iduće godine.

Analitičari Intese upozoravaju i da će nedavno prihvaćeno rješenje za konverziju kredita u švicarskim francima dovesti do gubitka bankarskog sektora od oko milijardu eura, što bi moglo dovesti do negativnih rizika po kreditnu aktivnost. A to, pak, predstavlja negativni rizik da bi se mogao nastaviti ionako suzdržan rast gospodarstva, upozorava talijanska banka.

Ističe, također, da će situacija na financijskim tržištima u četvrtom tromjesečju ove godine biti pod utjecajem konverzije kredita u 'švicarcima'. Zbog toga analitičari Intese očekuju nastavak razdoblja povišenih kamatnih stopa i veću nestabilnost valutnog tržišta.

Komentari (1)
Pogledajte sve

” Analitičari Intese upozoravaju i da će nedavno prihvaćeno rješenje za konverziju kredita u švicarskim francima dovesti do gubitka bankarskog sektora od oko milijardu eura, što bi moglo dovesti do negativnih rizika po kreditnu aktivnost.
A to, pak, predstavlja negativni rizik da bi se mogao nastaviti ionako suzdržan rast gospodarstva, upozorava talijanska banka.

Ističe, također, da će situacija na financijskim tržištima u četvrtom tromjesečju ove godine biti pod utjecajem konverzije kredita u ‘švicarcima’.
Zbog toga analitičari Intese očekuju nastavak razdoblja povišenih kamatnih stopa i veću nestabilnost valutnog tržišta.

Ukratko , s’ranje će u Hrvatskoj biti sve veće.

New Report

Close