Inspektori uz pomoć eVisitora već otkrili 40 “cimer fraj” ilegalaca

Autor: Marija Crnjak , 13. srpanj 2016. u 13:41
FOTO: Thinkstock

Tko se oglašava na internetskim servisima i portalima, a nije se prijavio na eVisitor, meta je inspektora koji više ne moraju puno lutati.

Uz pomoć eVisitora, središnjeg informacijskog sustava prijavljivanja turista, Carinska uprava samo u prvih šest mjeseci otkrila je 40 ilegalnih iznajmljivača, doznaje Poslovni dnevnik. Kako je poznato, nova tehnologija koja se koristi od početka godine omogućila je znatno jednostavnije i brže otkrivanje ilegalaca – tko se oglašava na internetskim servisima i portalima, a nije se prijavio na eVisitor, meta je inspektora koji više ne moraju puno lutati.

Kako su nam pojasnili u Carinskoj upravi Ministarstva financija, njihovim službenicima osiguran je pristup sustavu eVisitor, koji se koristi prvenstveno za aktivnosti vezane uz područje kontrole obračuna, naplate i uplate boravišne pristojbe sukladno odredbama Zakona o boravišnoj pristojbi, ali i za nadzor u segmentu obavljanja neregistrirane djelatnosti u području pružanja usluga najma.

"U prvih šest mjeseci ove godine Carinska uprava je temeljem raspoloživih podataka provela nadzor nad preko 150 objekata, za koje je postajala sumnja u obavljanje nelegalne djelatnosti, te je u 40 slučaja utvrđena nepravilnost, odnosno fizičke ili pravne osobe pružale su uslugu najma smještajnih kapaciteta, a da za isto nisu registrirani ili nemaju odgovarajuće akte, odnosno nisu ishodili odgovarajuća rješenja za obavljanje djelatnosti.

>> Zimmer frei biznis prijavilo 7000 novih iznajmljivača

Zbog toga su protiv njih izdani prekršajni nalozi, naplaćene novčane kazne, te poduzete upravne mjere zabrane obavljanja djelatnosti na rokove propisane odredbama Zakona o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti", navode u Carinskoj upravi te najavljuju akcije i za ostatak ljeta. Kako stoji u Zakonu, kazne za neregistriranu djelatnost kreću se od 20.000 kuna do 50.000 kuna za pravne, odnosno 10.000 do 30.000 za fizičke osobe.

"Carinska uprava će u sklopu pojačanih mjera aktivnosti tijekom mjeseca srpnja, kolovoza i rujna provoditi nadzorne aktivnosti s posebnim naglaskom na nelegalni najam apartmana i naplatu boravišne pristojbe te svih drugih oblika nezakonite trgovine", kažu i podsjećaju da na svojim web stranicama Carinska uprava redovito izvještava javnost o svim novostima koje se odnose na njihove aktivnosti te na novosti iz zakonske regulative iz područja carinskog sustava odnosno iz nadležnosti Carinske uprave.

Komentari (1)
Pogledajte sve

40 prijava od pocetka godine. Anal im vera.A na ovome zaposleno jedno 500 ljudi.

New Report

Close