Inspekcija zaplijenila prvo vozilo Ubera u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. svibanj 2017. u 08:15
Foto: Laura Dale/Press Association/PIXSELL

Inspektori su dosad Uberovim partner-vozačima izricali prekršajne kazne i isključivali privremeno vozila iz prometa skidajući im registarske oznake.

Prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture jučer je u Zagrebu prvi put zaplijenila automobil Uberova partner-vozača. Kako doznaje Večernji, inspektori su su Uberova vozača uhvatili na području Jaruna te je prepraćen do prostora Robnih terminala gdje je morao ostaviti vozilo koje će ondje ostati do okončanja sudskog postupka.

U Ministarstvu su kazali da je jučer tijekom nadzora inspekcije cestovnog prometa nad obavljanjem djelatnosti javnog prijevoza putnika u Zagrebu, privremeno oduzeto jedno vozilo temeljem odredbi članka 76. a i 159. Prekršajnog zakona i članka 109. st. 6 Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i da je smješteno na odgovarajućem čuvanom prostoru, piše Večernji list.

Inspektori su dosad Uberovim partner-vozačima izricali prekršajne kazne i isključivali privremeno vozila iz prometa skidajući im registarske oznake. U Ministarstvu prometa kažu da Uberovi vozači-partneri ne posjeduju licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, koja je, uz upis djelatnosti u sudski ili obrtni registar, osnovni zakonski uvjet za obavljanje bilo kojeg oblika prijevoza putnika u cestovnom prometu. Inspektori su, otkako je Uber potkraj 2015. došao u Hrvatsku, ispisali brojne kazne Uberovim partner-vozačima.

Lani su izrekli prekršajnih kazni u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna. Taksi udruge su pak bile nezadovoljne i takvim postupanjem inspekcije i zahtijevale su da se vozila Uberovih vozača zaplijene. Ministarstvo prometa je čak nedavno Uber prijavilo i DORH-u zbog nezakonitog poslovanja. Za Uber u cijeloj Hrvatskoj radi oko 1500 vozača, a za predstojeću turističku sezonu ta tvrtka traži još 2000 partnera. U Uberu su nakon zapljene vozila kazali da potpuno stoje iza svojih partnera-vozača kojima pružaju svu potrebnu podršku. "Kao članovi radne podskupine pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, sudjelujemo u stvaranju prijedloga modernije regulative koju je ranije ove godine najavio i premijer Republike Hrvatske", navode u Uberu.

Podsjećaju da je dolaskom Ubera u Hrvatsku stvoreno više od 1500 novih radnih mjesta u tvrtkama i obrtima partnera-vozača te da Uber u Hrvatskoj danas koristi više od 100 tisuća korisnika kojima je na takav način omogućeno sigurno, povoljno i pouzdano kretanje gradovima, piše Večernji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve


bravo
a onaj lik vam je otvorio internet stranicu za prijam 1000 vozaca ubera

a možda pokreću vožnju rikšama, tu nema zabrane

bravo
a onaj lik vam je otvorio internet stranicu za prijam 1000 vozaca ubera

New Report

Close