Inspekcija krenula u akciju: Kontrola na farmama proizvođača mlijeka

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2013. u 09:57
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kontrola se provodi na farmama Dukatovih, Vindijinih, ali i Meggleovih kooperanata.

Veterinarska inspekcija danas ujutro započela je službenu kontrolu na farmama Dukatovih, Vindijinih, ali i Meggleovih kooperanata, i to šest dana otkako je u nekoliko šarži Dukatova i Vindijina mlijeka otkriven opasni aflatoksin M1, piše Večernji list.

Prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, po nalogu pomoćnice ministra poljoprivrede, Mirjane Mataušić Pišl, inspekcija je dobila nalog za uzorkovanje sirovog mlijeka i stočne hrane koja se koristi za ishranu krava s određenih adresa u Budincima, Runoviku, Miholjačkom Poreču…, ali i nasumično odabranih farmi, prije nego mlijeko krene u otpremu prema otkupljivačima.  Seljaci se pitaju zašto je trebalo čak šest dana da se nešto pokrene, te kako to da aflatoksina nema u drugim mlječnim proizvodima, ako je mlijeko s domaćih farmi? Je li toliko trebalo da se zataška uvoz kontaminiranog uvoznog mlijeka, na kojega danima upozoravaju i seljačke udruge, a i neki saborski zastupnici, pitaju se.

Veterinarska inspekcija uzete uzorke treba dostaviti u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu na analizu aflatoksina, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close