Inspekcija ispituje baca li Dužić šutu u more, Bol u strahu od privatnika

Autor: Marija Crnjak , 13. ožujak 2017. u 14:57
Nakon sukoba oko koncesije za Zrć, isto se ponavlja i na Zlatnom ratu/Ivo Čagalj/PIXSELL

Gradonačelnica Ivana Marković smatra da se velik dio problema krije u lošem Zakonu o pomorskom dobru.

Bračke plaže usijale su se mnogo prije početka glavne ljetne sezone. U Supetru građani i gradske vlasti optužuju tamošnjeg hotelijera da devastira obalu nasipavanjem građevinskog materijala, a na Bolu su zgroženi raspisivanjem natječaja za koncesiju na Zlatnom ratu, kojim više, očito, neće upravljati lokalno komunalno poduzeće. U Supetru se još čeka nalaz inspekcije koja je prije nekoliko dana zaustavila radove na plažama koje je počela zasipavati tvrtka Svpetrus Hoteli Mariona Dužića.

Objavivši fotografije nasipanog pomorskog dobra na društvenim mrežama, inspektore Lučke kapetanije pozvali su građani okupljeni u udrugu Za naš Supetar, koji imaju podršku gradonačelnice Ivane Marković. Dužić pak tvrdi da sve radi u skladu sa zakonom, te najavljuje tužbe protiv svih koji ugrožavaju poslovanje njegove kompanije.  "U redu je kad investitori s potrebnim dozvolama i uz valjanu dokumentaciju prije sezone provode postupak za dohranu plaža, i to tamo gdje imaju koncesije. No, ovdje se radi o zasipavanju mora građevinskom materijalom, i to djelomice na terenu na kojem nema koncesiju. Stoga smo prijavili slučaj Ministarstvu zaštite okoliša, prometa te Lučkoj kapetaniji, koja je radove zaustavila", ispričala nam je Ivana Marković.  

 

Marković

Koncesionari na podnajmu uberu znatno veći prihod od onog iznosa koji uplaćuju za koncesiju. Od toga nema ništa ni županija ni gradovi i općine.

U Lučkoj kapetaniji potvrdili su nam da je u tijeku inspekcijski nalaz koji je pokrenut temeljem prijave građana. "Trenutno se čeka da investitor dostavi potrebnu dokumentaciju koju bi trebao imati za izvođenje radova, a dosad inspektorima to nije dostavljeno. Pokaže li se da je kršio propise, investitora čeka prekršajna prijava, a uobičajeno je da se zatraži vraćanje terena u prvobitno stanje", pojasnio nam je u petak lučki kapetan Davor Vidan.  Mariona Dužića zatekli smo u Berlinu, na turističkom sajmu ITB, odakle poručuje da sve radi u skladu sa zakonom, te da plaže koje ima u koncesiji priprema za sezonu. "Ovo jer politički progon uoči lokalnih izbora, mene SDP nikad nije trpio, jer žive u komunizmu i misle da je sve njihovo. Početkom travnja otvaramo hotele za sezonu i pripremamo plažu za sezonu. Bio bih lud da idem bacati smeće u plažu na kojoj imam koncesiju, i ugrožavati vlastiti posao. Oni meni kažu da ne znam kako se radi turizam, a uložio sam 30 milijuna eura u Supetar, a još ću 20 milijuna uložiti u Milnu", kaže Dužić te tvrdi da ima sve potrebne dozvole za posao koji radi. Najavljuje i tužbe protiv grada i udruge.

 

30 milijuna

eura uložio je Marion Dužić u turizam na Braču

"Slike u kojima me optužuju stavili su na stranice naše tvrtke, što će nam sigurno nanijeti štetu", ističe. Gradonačelnica Marković smatra da se velik dio problema krije u lošem Zakonu o pomorskom dobru, prema kojem koncesije za plaže raspisuju županije. Smatra da plažama trebaju upravljati lokalne uprave, koje znaju što je potrebno destinacijama i imaju viziju kako će ih razvijati. "Usto, poznato je da se na tim koncesijama zgrće novac kojeg lokalna zajednica ni ne vidi, jer koncesionari na podnajmu uberu znatno veći prihod od onog iznosa koji uplaćuju za koncesiju. Od toga nema ništa ni županija ni gradovi i općine", kaže Marković.

Oko koncesije na pomorskom dobru plaže lome se koplja i na Bolu, gdje je Splitsko dalmatinska županija sredinom veljače raspisala natječaj za koncesiju na Zlatnom ratu, kojim je dosad upravljala komunalna tvrtka Grabov rat. Do travnja bi trebalo biti poznato tko će dobiti koncesiju vrijednu 27 milijuna kuna. U natječaju je precizirano koje se usluge smiju pružati na Zlatnom ratu, uključujući i točan broj ležaljki, suncobrana, bicikla, brodica koje se mogu iznajmljivati. U natječaju se naglašava kako  koncesionar ne smije onemogućiti opću uporabu pomorskog dobra te pristup svima pod jednakim uvjetima, kao što ne smije ograđivati plažu niti naplaćivati ulaz na Zlatni rat.

 

Dužić

Uskoro otvaramo sezonu i pripremamo plažu. Bio bih lud da bacam smeće na plažu na kojoj imam koncesiju, i ugrožavam vlastiti posao.

S obrazloženjem da upravljanje najpopularnijom bračkom plažom treba ostati na lokalnoj razini, općina Bol je zatražila Županiju poništenje natječaja, no iz Županije su dobili jasan odgovor kako je privatni koncesionar najbolje rješenje za Zlatni rat. Sličan pokušaj da sruši natječaj za koncesiju na plaži Zrće imao je gradonačelnik Novalje Ando Dabo, koji je od Upravnog suda tražio poništenje natječaja Ličko-senjske županije. Županija je, međutim, već donijela prijedlog odluke o najpovoljnijem koncesionaru, koju bi skupština trebala potvrditi sutra. Kako je poznato, odabrali su konzorcij Cocomo koji je ponudio 1,3 milijuna kuna za stalni iznos koncesije. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dohrana plaža mora biti sastavni dio urbanističkog plana.Opet ćemo početi s novim legalizacijama ?

New Report

Close