Inspekcija HZZO-a kaznila bolnicu zbog zastoja u izdavanju PAPA testova

Autor: Agencija VLM , 13. ožujak 2013. u 10:39
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

‘Nepostojanje povjerenja između citologa i citoskrinera u laboratoriju dovelo je do toga da se u laboratoriju izdaje jako mali broj nalaza.’

O problemu u citološkom laboratoriju sisačke Opće bolnice Večernji list je pisao još u studenom 2011. godine. Naime, već tada su nalazi PAPA-testa kasnili više od tri mjeseca pa su sisački ginekolozi upućivali svoje pacijentice, ukoliko žele nalaze ranije, da plate 150 kuna za pregled uzorka u privatnim laboratorijama čime će nalaze dobiti za par dana. Tada je dr. Dražen Janković, šef laboratorija, rekao da je problem riješen i da će nalaze pacijentice dobivati u roku od mjesec dana.

Nepostojanje povjerenja

No, u ožujku 2012. opet ista priča. Sada se nalazi PAPA testa čekaju već više od šest mjeseci, a postaje očito da su u Citološkom laboratoriju uvelike narušeni međuljudski odnosi zbog kojih pate pacijenti. Službeno iz bolnice opet kazuju da više neće biti problema. No, do danas ništa nije riješeno, jer nalazi i dalje kasne.

U međuvremenu, inženjerke i laboratorijske tehničarke tužili su lani dvije liječnice, dr. Mirnu Sadak i Lidiju Savić za mobing. Dr. Sadak tamo radi dulje od desetljeća, dok je dr. Savić stigla prije nekoliko godina. Osoblje ih optužuje da stvaraju zastoj u radu laboratorija jer ne žele potpisati na tisuće gotovih nalaza koje su već odradile citoskrinerice i tehničarke. Tvrde kako je praksa da liječnice pregledavaju samo sumnjive uzorke, kod kojih tehničari i citoskrineri utvrde nepravilnosti, tj. promjene u stanicama, dok u Sisku liječnice pregledavaju sve uzorke.

No, upravo je tu problem, jer liječnice svjesno ne žele potpisati uredne nalaze koje su odradile tehničarke, budući ne vjeruju u njihovu stručnost. Stoga dr. Sadak i dr. Savić sve uzorke same opet provjeravaju bojeći se da pod uredne nalaze od strane tehničarki ne prođe i neki pozitivni.

To nepostojanje povjerenja između citologa i citoskrinera u laboratoriju dovelo je do toga da se u sisačkom laboratoriju izdaje jako mali broj nalaza, te da se PAPA testovi čekaju i dulje od šest mjeseci. Tako se, čekajući nalaze PAPA testa, poigrava s ljudskim životima, što u Sisku traje dulje od godinu i pol.

Liječnice traže zaštitu od Liječničke komore, jer nemaju povjerenja u rad osoblja, dok osoblje traži pomoć od ravnatelja bolnice dr. Damira Pahića koji, obzirom da treća liječnica citolog odradi mjesečno svoju normu, daje opomene pred otkaz dr. Sadak i dr. Savić, “zbog nerada”.

Smanjenje limita

Tada obje liječnice odlaze na bolovanje, a bolnica biva prisiljena uzorke slati na analizu u druge laboratorije, unatoč tome što onaj sisački ima svu potrebnu opremu. HZZO kažnjava bolnicu smanjenjem limita jer nije ispunjavala svoje obveze da na vrijeme, u razumnom roku, obavi PAPA testove, a trenutačno u Citološkom laboratoriju radi samo jedna liječnica što nikako nije dovoljno obzirom na broj testova koji se godišnje odrade u Sisku. 

– Tvrdim da više neće biti nikakvih problema. Sve ćemo zaostatke riješiti za mjesec dana. Bit ćemo prinuđeni slati uzorke na obradu u druge laboratoriju, no pacijenti neće trpjeti zbog toga, rekao nam je jučer ravnatelj sisačke bolnice dr. Damir Pahić.

U petak je u Citološkom laboratoriju bila izvanredna inspekcija HZZO-a iz Zagreba. Kaznila je ponovo bolnicu s jedan posto manjim limitom zbog zastoja u izdavanju PAPA testova. 

– Točno je da nas je HZZO kaznio zbog neizvršavanja obveza iz ugovora, vezano uz PAPA testove. S druge pak strane dr. Lidija Savić je od strane Uprave bolnice dobila otkaz, koji joj, zbog toga što je na bolovanju, još nije uručen. Mi ćemo sada raspisati natječaj za zapošljavanjem citologa, no ne vjerujem da će se tko javiti jer na Zavodu nema slobodnih takvih liječnika, rekao je ravnatelj bolnice dr. Damir Pahić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Liječnici su u stanju rashjebati cijeli sustav zdravstva. Sami sve -da drže,
njihova Komora i Organizacije , na čelu s Ministarstvom su donijele Zakone, sami se postavljaju i smjenjuju, sami bi dirigirali i upravljali ekonomijom , sve znaju i sve bi htjeli komandirati…
A narod – neka plati…… !?

Problem je što citoskrinerski posao zahtjeva znanje za koje se educira barem 2 godine, za to je potrebna viša škola. U HRV vrlo često citoskrineri su priučeni nemaju dostatnu edukaciju za taj posao i vrlo često rade greške. Stoga liječnik mora provjeriti cijeli preparat jer ga potpisuje je li karcinom ili nije. Ako citoskriner nije odradio svoj dio posla korektno naravno da liječnik mora pregledati preparat u cijelosti jer u konačnici je odgovoran. Ovo nije slučaj samo u jendoj bolnici, ima ih sigurno u 50% ustanova. Razlog svemu tome što se citoskrineri zapošljavaju uhljebljivanjem, preko veze ili netransparentno.
Nijedan problem u zdravstvu se neće riješiti dok se ljudi zapošljavaju preko veze a to se u HRV neće dogoditi nikad.

Duševno bolesni liječnici – isto su pacijenti i trebaju stručnu pomoć.

New Report

Close