Inspekcija diže kaznenu prijavu protiv Hidroelektre

Autor: Ante Pavić , 23. kolovoz 2014. u 14:00
Obustavili radove na gradilištima/I. Čagalj/PIXSELL

Hidroelektra niskogradnja nije isplatila plaće za svibanj, lipanj i srpanj, a za prvih pet mjeseci dala minimalac.

Inspektorat rada podnijet će prekršajnu i kaznenu prijavu protiv protiv Hidroelektre niskogradnje, kao i odgovorne osobe te građevinske tvrtke, zbog neisplate plaće i nedostavljanja obračuna plaće radnicima, potvrdili su u Ministarstvu rada za Poslovni dnevnik.

Inspektorat rada obavio je nadzor u Hidroelektri niskogradnji i otkrio da poslodavac radnicima nije isplatio ugovorene plaće za prosinac 2013., siječanj, veljaču, ožujak i travanj 2014. godine, već im je za navedene mjesece isplatio dio ugovorene plaće u visini minimalne plaće prema odredbama Zakona o minimalnoj plaći i Uredbe o visini minimalne plaće te da im za mjesece svibanj, lipanj i srpanj 2014. nije isplatio niti minimalnu plaću.  Inspektorat je nakon toga dao rok Hidroelektri niskogradnji da dostavi dokaze da je radnicima isplatila dio plaće, odnosno plaće za navedene mjesece, kao i dokaze da je radnicima dostavila obračune neisplaćenih plaća za navedene mjesece, ali su se u Hidroelektri oglušili na to, pa su u Inspektoratu donijeli rješenje o izvršenju.

"Slijedom navedenoga, u inspekcijskom nadzoru je nesporno utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je poslodavac počinio prekršaj iz članka 2. i 3. u vezi članka 5. i 6. ZMP-a, što je kažnjivo po članku 10. stavku 1., 2. i 3. toga zakona, i kazneno djelo neisplate plaće iz članka 132. stavka 4. Kaznenog zakona", naveli su u Inspektoratu najavljjući prijave protiv Hidroelektre koja je zbog financijskih problema prekinula sve radove na svojim gradilištima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close