Inovativno samo 10% turističkih projekata

Autor: Marija Crnjak , 04. studeni 2012. u 22:00
Arena Ice Fever pozitivan je primjer/PIX

Po 200.000 kn dobili su organizatori hokejaškoga spektakla u Puli, UHPA za certificiranje članica….

Između više od tisuću prijavljenih projekata na prvom natječaju za potpore inovacijama u turizmu povjerenstvo Ministarstva turizma jedva je uspjelo izdvojiti njih stotinjak kojima će bespovratno dodijeliti ukupno oko sedam milijuna kuna. Ministar Veljko Ostojić tvrdi, naime, da je razočaran vrlo niskom razinom inovativnosti prijavljenih programa.

Da povjerenstvo nije "olabavilo" kriterije, dio kandidata ne bi se našao na popisu projekata kojima će se odobriti potpora. "Očekivao sam puno više kreativnosti i inovativnosti, no kako je posrijedi prvi ovakav natječaj i cilj nam je potaknuti razvoj turističkih inovacija, odlučili smo podijeliti sav iznos koji smo namijenili za taj program. Odlučili smo biti ekstenzivni u evaluaciji pristiglih ponuda, odobrili smo novac za neke projekte koji su upitno inovativni, ali ipak su korisni za razvoj ponude neke destinacije ili određene skupine gostiju. No, potporu nisu dobili brojni kandidati koji smatraju da je sanacija krova tradicijske kuće inovativan turistički projekt", objašnjava Ostojić, koji uskoro planira napraviti javnu prezentaciju rezultata upravo zaključenog natječaja kako bi objasnio što se smatra inovativnim turizmom. Izdvojili su, naime, dobre dobre i loše primjere.

Među potonjima su proizvodnja paleta od ostataka drvene građe, dogradnja sjenice u vinogradu, izrada i ugradnja klupa i stolova ili pak opremanje ugostiteljskog objekta.Na popisu dobitnika potpora nekoliko je zvučnih imena privatnog sektora, dvije strukovne udruge, nekoliko turističkih zajednica, a dobar do projekata odnosi se na mobilne aplikacije. Najviši iznos potpore, 200 tisuća kuna, dobili su tvrtka Prevent Sport, organizator hokejaškog spektakla Arena Ice Fever MMXII u Puli, EPH Media za svoj festival vode HA-DVA-O te Istarska razvojna turistička agencija za Kontakt i prodajni centar Istre te Udruga hrvatskih putničkih agencija za programe certificiranja članica."Iako je iznos projekata certificiranja agencija mnogo vredniji od osvojene potpore, ona će nam mnogo značiti i dobro je što konačno imamo konkretne i jasne natječaje na koje možemo računati.

Projekti certificiranja i podupiranja inovativnosti u domaćim agencijama ključni su za razvoj destinacijskog menadžmenta", kaže Željko Trezner, direktor UHPA-e. Agencija McCann Ericson osvojila je 180 tisuća za pokretanje mobilne aplikacije Seceret Stories of Croatia. Kako nam je objasnio Slobodan Presečki, glavni operativni direktor i član Uprave, riječ je o aplikaciji koja pruža usluge turističkoga vođenja sa servisnim informacijama, no dijelom prerasta u projekt destinacijskoga menadžmenta jer se aplikacija puni samo suradnjom s turističkim subjektima. Malološinjska tvrtka Arhipelag dobit će 187 tisuća za projekt uređenja broda hostela Marina, općina Medulin 100 tisuća za uređene plaže Pješčane uvale za aktivni i zdravi odmor…

Web burza

Hotelijerima 100 tisuća kn

Hrvatska udruga poslodavaca u hotelijerstvu (HUPUH) dobila je 100 tisuća kuna za razvoj Kreativne web burze hotelijerstva. Kako doznajemo od Ive Bahunek, direktorice Udruge, riječ je o virtualnoj burzi u sklopu portala HUPUH-a, usluzi namijenjenoj investitorima, hotelijerima te svima koji rade ili žele raditi u turizmu. "Na jednom mjestu bit će popis i kontakti dizajnera, projekatanata, hortikluturista, informatičara, svih stručnjaka u turizmu te hotela. Takva usluga ne postoji nigdje u Europi i europska udruga hotela HOTREC želi je uvesti i na europsko tržište."

Inovativni po Ostojićevoj mjeri

  • Mobilna aplikacija oživljavanje stare jezgre Šibenika
  • Bura doživljaja – interaktivna kula bura u Senju
  • Konoba dida Marka kod Oklaja, sobe u drvenim bačvama od vina
  • Mobilna aplikacija "Istra bike"
  • Elektro kočija – obnova starih stoljetnih kočija za vožnju Zagrebom
  • Projekt uređenja broda iz 1036. u hostel "Marina" u Rijeci

Komentirajte prvi

New Report

Close