Inovacija godine dolazi iz državnog sektora

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2016. u 14:53
Foto: Udruga inovatora Hrvatske

Autor se nada da će njegova inovacija biti ugrađena i u brojnim drugim, gospodarskim subjektima u zemlji i inozemstvu

Pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Zvonimir Novak i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš danas su u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta treću godinu zaredom uručili godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske „Inovacija godine“ za 2015. godinu. Prestižnu nagradu dobio je mr. sc. Krešimir Komljenović dipl.ing.el. iz HEP-Proizvodnje d.o.o.  za inovaciju „Cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina“.

Riječ je o tehničkoj inovaciji na kojoj je Komljenović radio šest godina, a koja svojom jednostavnom konstrukcijom rješava problem mjerenja protoka tekućine na mjestima gdje se količina protoka značajno mijenja. „Protok se usmjerava kroz 3 ili više mjernih cijevi kaskadno pa je brzina strujanja tekućine kroz mjerna mjesta većinu vremena u optimalnom rasponu s minimalnom greškom, uz minimalno osciliranje protoka kroz mjerenja. Kod malog protoka, tekućina cirkulira samo kroz cijev najmanjeg unutarnjeg promjera tako da je brzina strujanja na mjernom mjestu u cijevi u rasponu mjerenja mjerača brzine protoka, a povećanjem dotoka tekućina počinje teći i kroz ostale cijevi. Mjerna mjesta uvijek su popunjena tekućinom, značajno povećavajući tako točnost mjerenja“, objašnjava Komljenović.

U drugoj polovici 2014. godine Komljenovićev sustav mjerenja je ugrađen u HEP-ov pogon EL-TO u Zagrebu. U samu ugradnju uloženo je nešto više od milijun kuna, a upotrebom ove inovacije u posljednje tri godine ostvarena je financijska ušteda od oko pet milijuna kuna po godini! Sljedeće godine konstrukcija trebala biti ugrađena u još dvije termoelektrane HEP-a, od čega se očekuju dodatne milijunske uštede, kaže Komljenović.

Ovakvo mjerenje može se primijeniti na bilo koje industrijsko postrojenje koje ispušta otpadne vode, pa se autor nada da će njegova inovacija biti ugrađena i u brojnim drugim, prvenstveno gospodarskim subjektima u zemlji i inozemstvu.

Komljenović je za svoje zasluge u racionalnom gospodarenju energijom već nagrađen nagradom „Hrvoje Požar“ za 2015. godinu, a za svoju inovaciju nagrade je dobio i na nekoliko izložbi inovacija u zemlji i inozemstvu, zlato na Međunarodnoj izložbi inovacija INNOVA 2015. u Bruxellesu, Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016. u Zagrebu, Međunarodnom sajmu inovacija iENA 2016. u Nürnbergu te srebro na Međunarodnom sajmu inovacija IWIS 2016. u Varšavi i Salonu inovacija Ženeva 2016.

Prilikom današnje dodjele nagrade Komljenović je rekao: „Dok se nekako čini intuitivno i samorazumljivo da privatni gospodarstvenici na sve načine pokušavaju poticati i razvijati inovacije kao mjeru rasta vlastite konkurentnosti i opstanka na tržištu, čini mi se da je ta tema nedovoljno prepoznata u kompanijama u državnom vlasništvu. Uspjeh velikih svjetskih kompanija temelji se na prepoznavanju i poticanju onog uvijek malog broja najkreativnijih pojedinaca, no  element nije dovoljno razvijen u dijelovima gospodarstva u Republici Hrvatskoj“ dodajući da bi trebalo na sve načine, osobito zakonom o inovacijama koji Udruga inovatora Hrvatske predlaže već niz godina, ojačati položaj inovatora kao nositelja dodane vrijednosti.

Udruga inovatora Hrvatske je i pokrenula godišnju nagradu „Inovacija godine“ kako bi se javno odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli na području inovatorstva, bilo da je riječ o samostalnim inovatorima, poduzećima, znanstvenim i strukovnim udrugama ili pak obrazovnim i znanstvenim ustanovama i drugim pravnim osobama koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, prošle dvije godine godišnju nagradu su dobile inovacije „MBO-T tehnologija gospodarenja otpadom“ tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca i „Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23“ tvrtke Altpro iz Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close