Ingrin plan restrukturiranja banke glatko podržale

Autor: Suzana Varošanec , 26. ožujak 2014. u 22:00
Igor Oppenheim, predsjednik Uprave/ Tanja Tadić/PD/PIXSELL

U roku od devet mjeseci slijedi izdavanje obveznica u iznosu 61,3 milijuna eura, s počekom do četvrtoga kvartala 2020. godine.

Banke su na predstečajnom ročištu Ingre u srijedu izglasale njezin plan financijskog i operativnog restrukturiranja: za njega su glasale financijske institucije čije tražbine iznose 92,68 posto ukupnih tražbina.

One iznose 1,06 milijardi kuna. Za plan su ukupno glasovali vjerovnici koji raspolažu sa 82,86 posto tražbina. Irelevantni su bili glasovi protiv tijela javne uprave i tvrtki u većinskom državnom vlasništvu (6,8% bilo ih je 'za') i tzv. ostali vjerovnici (44,67 'za'). Nakon ročišta iz Ingre su poručili da je riječ o kvalitetnom planu, što je vidljivo iz visokog postotka vjerovnika koji su podržali plan. Pred Ingrom je sklapanje predstečajne nagodbe, za koje u tvrtki vjeruju da će proći uspješno. U roku devet mjeseci od pravomoćne predstečajne nagodbe Ingra će, odnosno povezano društvo Lanište d.o.o., koje je u njezinom stopostotnom vlasništvu, izdati obveznice na iznos od 61,3 milijuna eura.

 

4,5posto

godišnje bit će kamata na obveznice

Grace period traje do čevrtog kvartala 2020., a rok otplate predviđen je zaključno s trećim kvartalom 2032. Kamata je 4,5 posto godišnje, a tzv. step-up 5,5 posto, i to od 2025. uvjetovano rastom indeksa inflacije. Kvartalni obroci otplate obveznice u iznosu od 2 mil. eura predviđeni su za cijelog razdoblja otplate uz dodatne isplate od 2025. za iznos step-upa. Kamata se za počeka obračunava, ali se ne isplaćuje. Time je Ingra stvorila preduvjete da nesmetano dovrši ugovorene projekte te, tvrde, s većim optimizmom ugovori nove u Alžiru, Iraku i Kataru. Bit će posla i za stotine radnika drugih građevinskih tvrtki s kojima surađuju, kao i novima, poručuju. Drugi važni oslonac plana je novčani tok od zakupa Arene Zagreb. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close