Ingrid Antičević Lesaru: Teško vam je otvoriti jedan pišljivi žiro račun

Autor: Agencija VLM , 06. veljača 2013. u 16:41
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Burna se rasprava povela oko izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe gdje su se Lesar i HNS-ov Goran Beus Richembergh usprotivili tome da svaka stranačka lista i kandidat moraju imati posebne žiro račune

Odbor za Ustav jednoglasno je donio Odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i zastupnika nacionalnih manjina, no voljom većine odlučio je odgoditi odluku DIP-a o obustavi isplate proračunskog novca SDSS-u, DC-u, zastupniku mađarske manjine Denesu Šoji i don Ivanu Grubišiću jer do 16. siječnja nisu dostavili izvještaje o donatorima u 2012. godini. S obzirom da je SDSS odboru u međuvremenu dostavio obavijest da je podnio izvještaj, a Šoja da je promijenio domenu, odlučeno je da će se od DIP-a tražiti da u roku od tri dana javi stvarno stanje podnesenih izvještaja kako bi se znalo tko je, odnosno nije još podnio izvještaj i odlučilo o obustavi isplate sredstava dotičnima. Neki članovi odbora smatrali su da treba odmah odlučiti o obustavi sredstava jer će se inače poslati loša poruka da se strankama daje prostora za kupovanje vremena.

– Prema blokadi računa političara postupa se s velikim oprezom, dok se računi običnih smrtnika na Fini blokiraju bez ikakvih provjera pa oni sami moraju dokazivati da je to novac od alimentacije i slično – pobunila se SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

Burna se rasprava povela oko izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe gdje su se šef Laburista Dragutin Lesar i HNS-ov Goran Beus Richembergh usprotivili činjenici da svaka stranačka lista i svaki kandidat moraju imati otvorene posebne žiro račune na svim razinama, te ustvrdili kako je karikatura da se otvara 11 tisuća žiro računa na lokalnim izborima.

– Bankari već trljaju ruke. Znači ja moram otvoriti 180 računa u 59 dana i još moram zaposliti ljude koji će rasknjižiti svaki račun. Troškovi vođenja računa "pojesti" između 18 i 20 posto ukupnih troškova kampanje – kazao je Lesar te ustvrdio da je ovaj zahtjev u biti eksperiment EU koja je Hrvatskoj prvoj naložila da testira takav sustav, pa ako uspije, uvest će ga i u druge države. Zanimalo da je treba li, ako je u koaliciji u jednoj općini šest stranaka, svaka od njih otvarati posebni žiro račun ili mogu imati zajednički. Pridružio mu se i Beus koji je kazao kako HNS ima jedan račun sa 21 podračunom, pa ga zanima zašto ovdje inzistirati na tome.

– Ovaj zakon ne prepoznaje institut koalicije. Zavisi kakvi su unutarstranački dogovori oko raspodjele mjesta i novca, pa hoće li se onda svaki izdani račun izdavati svakom koalcijiskom partneru u različitim postotcima? Ako je to transparentnost onda sam ja vidoviti Milan – kazao je Beus Richembergh. Međutim, SDP-ova Ingrid Antičević Marinović ima drugačije gledište, pa je Lesara prozvala da mu je "teško otvoriti jedan pišljivi žiro račun" te da u raspravi "preslikava kako bi bilo najjednostavnije njegoj stranci da funkcionira". Svom koalicijskom partneru Beusu Richemberghu je pak poslala drugu poruku.

– Poznato je da u koalicijama račune često plaća samo jedna stranka. Toga smo se mi nauživali. Plaćali smo tuđe račune, pa ako hoćete i račune stranaka koje se ovdje protive zakonu – kazala je Antičević Marinović, što je Beus Richembergh nazvao klasičnom zamjenom teza.

– Ako postoji frustracija vaše stranke da je u koaliciju primila neke za koje je plaćala račune, mogu reći da će to sigurno raditi i ubuduće – odgovorio joj je, dok se SDP-ov Nenad Stazić nadovezao kako Odbor nije mjesto za političko prepucavanje da je nekima "lakše otvoriti žiro-račun, nego sastaviti ozbiljnu listu s relevantnim kandidatima".

Pomoćnik ministra uprave Boris Milošević objasnio je da je Ministarstvo razmatralo mogućnost reduciranja broja računa za kampanju, ali da se tomu usprotivio DIP, kojemu na taj način ne bi bilo moguće napraviti neposredan nadzor nad računom u svakom trenu kampanje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ne znam šta je došlo Lesaru. Ponaša se totalno atipično za međimurce – muški
dio populacije…ovdje je čisti matrijarhat..ne znam , kaj stalno glumi..
Ingrid, uzmi neku batinu…

Ingrid [emo_zacudjen]

New Report

Close