Inflacija u EU nepromijenjena u kolovozu; u Hrvatskoj blago oslabila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 13:57
Foto: Thinkstock

Negativne vrijednosti godišnje stope inflacije zabilježilo je u prošlom mjesecu osam zemalja EU-a.

Godišnja stopa inflacije u 28 zemalja Europske unije zadržala se u kolovozu na razini prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj blago pala, izvijestio je danas europski statistički ured.

U kolovozu je u 28 zemalja Europske unije u cjelini godišnja inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 0,5 posto. U istom prošlogodišnjem mjesecu iznosila je 1,3 posto, navode u Eurostatu.

Negativne vrijednosti godišnje stope inflacije zabilježilo je u prošlom mjesecu osam zemalja EU-a, među kojima najveću Bugarska, gdje su cijene pale jedan posto. Slijedi Španjolska s padom cijena na godišnjoj razini od 0,5 posto.

Najveći su skok potrošačkih cijena u kolovozu na godišnjoj razini zabilježile Austrija i Velika Britanija, za po 1,5 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene u kolovozu mjereno HICP-om porasle na godišnjoj razini 0,3 posto, čime se svrstala uz bok zemljama poput Danske, Litve i Mađarske. Prema podacima Eurostata, to je najslabiji rast cijena od travnja kada su cijene u Hrvatskoj na godišnjoj razini smanjene 0,1 posto. U srpnju porasle su 0,5 posto.

Eurostat je u današnjem izvješću povisio procjenu godišnje stope inflacije u eurozoni u kolovozu, s početno procijenjenih 0,3 na 0,4 posto. Najveći su udio u inflaciji imale cijene ugostiteljskih usluga, od 0,08 postotnog boda, dok su je cijene transportnih goriva srezale za 0,17 postotnog boda.

Na mjesečnoj su razini cijene u 28 zemalja Europske unije i u eurozoni u kolovozu porasle blagih 0,1 posto. Isti su postotni rast prema procjenama Eurostata zabilježile i u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close