Inflacija u EU kliznula na najnižu razinu u pet godina, RH na korak od stagnacije cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2014. u 13:14
Thinkstock

Godišnja inflacija u Europskoj uniji ponovo je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu u pet godina.

Godišnja inflacija u Europskoj uniji ponovo je oslabila u rujnu, kliznuvši na najnižu razinu u pet godina, a dodatno je snižena i u Hrvatskoj gdje su cijene bile gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlogodšnji rujan, pokazalo je danas izvješće europskog statističkog ureda.

U rujnu je u 28 zemalja Europske unije u cjelini godišnja inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila 0,4 posto, što je njezina najniža razina od rujna 2009. U kolovozu cijene su na godišnjoj razini porasle 0,5 posto a u prošlogodišnjem rujnu 1,3 posto.

Negativne vrijednosti godišnje stope inflacije zabilježilo je u prošlom mjesecu osam zemalja EU-a, među kojima najveću Bugarska, gdje su cijene pale 1,4 posto. Slijedi Grčka s padom cijena na godišnjoj razini od 1,1 posto.

Najveći su skok potrošačkih cijena u rujnu na godišnjoj razini zabilježile Rumunjska, od 1,8 posto, Finska, od 1,5 posto i Austrija od 1,4 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene u rujnu mjereno HICP-om porasle na godišnjoj razini 0,2 posto. Prema podacima Eurostata, to je njihov najslabiji rast od travnja kada su na godišnjoj razini smanjene 0,1 posto.

Na mjesečnoj su razini cijene u 28 zemalja Europske unije mjereno HICP-om porasle u rujnu za 0,3 posto, dok su u Hrvatskoj pale za 0,2 posto.

Eurozona je u rujnu zabilježila godišnju inflaciju od 0,3 posto, čime je Eurostat potvrdio početnu procjenu o njezinoj najnižoj razini od listopada 2009. U kolovozu je iznosila 0,4 posto. Najveći su udio u inflaciji imale cijene ugostiteljskih usluga, od 0,09 postotnog boda, dok su je cijene transportnih goriva srezale za 0,21 postotni bod.

Na mjesečnoj su razini cijene u eurozoni u rujnu porasle za 0,4 posto, procjenjuju u Eurostatu.

Komentirajte prvi

New Report

Close