Inflacija skočila na 5,2 posto, no HNB neće intervenirati

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2013. u 22:00
.

Cijene u siječnju skočile su u prosjeku 5,2 posto na godišnjoj razini što je najviša godišnja inflacija od listopada 2008.

Cijene u siječnju skočile su u prosjeku 5,2 posto na godišnjoj razini što je najviša godišnja inflacija od listopada 2008., objavio je Državni zavod za statistiku. Razina inflacije nije iznenađenje, štoviše brojka je niža od prognoziranih 5,6 posto koliko su predviđali analitičari te se stoga ne očekuje ni reakcija Hrvatske narodne banke. “Mislim da je to vrhunac ovogodišnje inflacije. Još će u veljači biti nešto viša, ali će se potom na godišnjoj razini početi smanjivati što će se posebno osjetiti u svibnju kad će nestati učinak niskog baznog razdoblja”, kaže analitičarka RBA Zrinka Živković Matijević koja prosječnu inflaciju u 2013. vidi do 3,4 posto.

Porast potrošačkih cijena najvećim dijelom je posljedica je većih cijena energije i plina te cijena hrane zbog vremenskih neprilika. Cijena električne energije porasla je 22,1 posto, plina 28,8 posto, dok su cijene grijanja veće za 18,8 posto. Na godišnjoj razini prehrana je skuplja 6,7 posto. Uzme li se u obzir da skuplja struja, plin i hrana zajedno čine gotovo polovicu indeksa potrošačkih cijena, vidljivo je da je njihov rast snažno utjecao na ukupnu inflaciju. Osim njih, na građane su se naposlijetku prelile i proizvođačke cijene koje su imale daleko strmiju uzlaznu putanju. Ako se iz indeksa potrošačkih cijena izuzmu energija i hrana, tada je rast cijena iznosio 2,1 posto što predstavlja ubrzanje na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini potrošačke cijene veće su za 0,1 posto.

Razina inflacije nije problematična jer se domaća potražnja nastavlja ‘hladiti’ što je posljedica rasta nezaposlenosti, kontinuiranog razduživanja sektora stanovništva, a očekuje se i nominalni pad plaća ove godine”, ističe Hrvoje Stojić iz Hypo Alpe-Adria banke napominjući da bi inflacija u drugoj polovici godine mogla pasti i ispod dva posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close