Inflacija pogonjena energentima i hranom

Autor: Jadranka Dozan , 18. studeni 2018. u 22:00
Nove kolekcije cipela utjecale na povećanje, Foto: Davor Javorović / Pixsell

Odjeća i obuća najzaslužnije za listopadski rast cijena, na godišnjoj razini jedine s padom.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u listopadu su u odnosu rujan porasle 0,6 posto, dok su u odnosu na lanjski listopad veće 1,6 posto. Najnoviji podaci DZS-a tako pokazuju da godišnja inflacija u Hrvatskoj i dalje zaostaje za prosječnom u EU, koja je u listopadu ubrzala na 2,2 posto.

Mjesečnom su rastu cijena najviše su pridonijele gotovo 10% veće cijene (nove kolekcije) odjeće i obuće, koje u strukturi potrošnje čine oko 6,5%. Cijene su, usto, porasle i u kategoriji obrazovanja (1%), stanovanja i “režija” (0,5%) te prijevoza (0,3%).

Istodobno, kategorija odjeće i obuće u usporedbi s listopadom 2017. jedina ne bilježi rast (-1,7%), a godišnju inflaciju najviše podržavaju cijene hrane i energenata. Rast cijena hrane i pića u protekla dva mjeseca je usporio (u listopadu 0,5%), no ta kategorija u potrošačkoj košarici ima velik udjel (28%).

Nemali doprinos kategorije Prijevoza inflatornim pritiscima očituje se u godišnjem rastu cijena koji je u listopadu ubrzao na 6,5% pod utjecajem rasta cijena goriva za osobna vozila (+12,5%). No, dvoznamenkast rast bilježe i cijene zračnog putničkog prijevoza (13,1%).

Komentirajte prvi

New Report

Close