Industrijska proizvodnja u veljači porasla 4,4 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2016. u 13:08
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Rastom u veljači nastavljen je uspon industrije već 13. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači porasla za 4,4 posto na godišnjoj razini, što je sporiji rast nego mjesec dana prije, ali veći nego što se očekivalo

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u veljači pala za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je, prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 4,4 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja skočila 9,3 posto, što je bio njezin najveći skok od ožujka 2007. godine.

No, to je veći rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 2,8 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,8 do 3,7 posto.

Rastom u veljači nastavljen je uspon industrije već 13. mjesec zaredom na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

'Unatoč mjesečnom padu, industrijska proizvodnja je u veljači zabilježila razmjerno snažan i iznadočekivani rast. Time je nastavljen godišnji rast obujma industrijske proizvodnje i trinaesti mjesec za redom, a vjerojatno je posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha tijekom 2015.', navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U veljači je najviše, za 12,3 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja kapitalnih proizvoda. S rastom od 8,2 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda ojačala 2,9 posto.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 4,4 posto na godišnjoj razini, a proizvodnja energije za 1,2 posto.

U prva dva mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja porasla 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji je ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

'Uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, tijekom 2016. godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje', navode analitičari RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close