Industrijska proizvodnja u svibnju pala 5,3%

Autor: Petra Bulić/VLM , 30. lipanj 2013. u 22:00
Brodogradnja: pad 55,7%/PIXSELL

Broj zaposlenih u industriji pao 5,5 posto u odnosu na svibanj 2012. godine.

Pad proizvodnje u industriji ponovno je ubrzao u svibnju: u odnosu na isti lanjski mjesec zabilježen je pad obujma industrijske proizvodnje od 5,3 posto, u usporedbi s međugodišnjom stopom pada u travnju od 0,5 posto, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci DZS-a.

Desezonirani pad u odnosu na prethodni mjesec iznosio je 2,2 posto, u usporedbi sa 2,4 posto u travnju, dok je kumulativno, u pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, zabilježen pad proizvodnje od 0,6 posto. Pao je i broj zaposlenih u industriji, i to 5,5 posto u odnosu na svibanj prošle godine, ali je u odnosu na travanj ostvaren rast od 0,4 posto. Povećana je i proizvodnost rada u prvih pet mjeseci, i to za 5,7 posto. Proizvodnja u prerađivačkoj industriji u svibnju je, u odnosu na isti mjesec lani, zabilježila pad od deset posto, a najveća grana, prehrambena industrija, bilježi pad od 4,5 posto. Najveći pad zabilježen je kod proizvodnje "ostalih prijevoznih sredstava", što uključuje brodogradnju, gdje je pad prometa dosegnuo 55,7 posto.

Proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda pala je 37 posto, a u farmaceutskoj i naftnoj industriji proizvodnja je pala 28,1  odnosno 20,8 posto. U sektoru "opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija" proizvodnja je skočila čak 29,4 posto u odnosu na svibanj prošle godine. Unutar prerađivačke industrije najveće stope rasta ostvarene su u kemijskoj industriji (12,2%), u proizvodnji motornih vozila i prikolica (9,6%) te u tekstilnoj industriji (7,5%).

Komentirajte prvi

New Report

Close