Industrijska proizvodnja u siječnju skočila 9,3 posto

Autor: Ana Blašković , 08. ožujak 2016. u 22:00
Analitičari su očekivali rast, no skromniji/FOTOLIA

Trend rasta na godišnjoj razini u siječnju je ušao u treću godinu na krilima prehrambene industrije, a premda su brojke iznenadile analitičare, ističu da je taj uzlet dijelom posljedica baznog učinka.

Trend oporavka industrijske proizvodnje u siječnju je i službeno ušao u svoju treću godinu. Ta je sastavnica BDP-a porasla 9,3 posto na godišnjoj razini, što je najveći skok od ožujka 2007. godine. I na mjesečnoj razini primjetno je ubrzanje rasta u odnosu na prosinac, na 3,2 posto, pokazuju desezonirani podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Najnovija objava došla je kao iznenađenje analitičarima koji su prognozirali ponešto skromniji performans predviđajući ga u rasponu od 3,5 do 6,5 posto.  U Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu da se nastavlja trend rasta industrijske proizvodnje, no da brojke još uvijek odražavaju posljedice krize. "Industrijska proizvodnja u siječnju veća za 9,3 posto na godišnjoj razini, čime se nastavlja sada već jednogodišnji trend rasta. Unatoč tome, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj još uvijek je za oko 15 posto niža u odnosu na pretkriznu 2008.", rekao je Zvonimir Savić, direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Analitičari Raiffeisen banke u osvrtu na podatke DZS-a ističu da jedan od uzroka dobrih brojki rasta industrijske proizvodnje treba tražiti (i) tzv. efektu baznog učinka budući da je u istom razdoblju lani proizvodnja bilježila pad od 4,3 posto. Početak ove godine donio je najveći rast netrajnih proizvoda za široku potrošnju (+15,8%) te kapitalnih proizvoda (+12,6%), dok je na godišnoj razini pala jedino proizvodnja električne energije (-2,4 posto).

"Prerađivačka industrija, koja čini gotovo 78 posto ukupnog obujma industrijske proizvodnje, zabilježila je razmjerno snažan rast na godišnjoj razini od 11,1 posto. Najveći udio u prerađivačkoj industriji odnosi se na proizvodnju prehrambenih proizvoda, koja čini više od 13 posto ukupne industrijske proizvodnje, a koja je u siječnju ostvarila godišnji rast od 16,7 posto", kažu analitičari RBA. Dodaju da do kraja ove godine očekuju nastavak trenda, ponajviše zahvaljujući oporavku inozemne potražnje. Inače, prošle godine industrijska proizvodnja porasla je 2,6 posto, dok je 2014. imala rast od 1,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close