Industrijska proizvodnja u lipnju neočekivano potonula 1,7 posto

Autor: Ana Blašković , 29. srpanj 2014. u 22:00
Najviše je pala proizvodnja energije: 11,2%/D. Javorović/PIXSELL

Nakon pet mjeseci rasta jedna od ključnih sastavnica BDP-a zabilježila godišnji pad.

Industrijska proizvodnja neočekivano je u lipnju pala za čak 1,7 posto na godišnjoj razini, najnoviji je podatak.

Nakon pet mjeseci rasta, lipanj je neugodno iznenadio analitičare koji su, prema konsenzusu Hine, očekivali rast od 0,6 posto. Na mjesečnoj razini industrijska proizvodnja pala je za jedan posto. "Negativna kretanja ublažena su blago pozitivnim stopama rasta u prerađivačkoj industriji od 0,5 posto, što se može povezati s jačanjem inozemne potražnje", kažu analitičari Raiffeisena. Najviše je pala proizvodnja energije (-11,2%) te intermedijarnih dobara (-1,4%). Proizvodnja trajnih dobara povećana je 3,5 posto, kapitalna dobra za 1,5 posto, a proizvodnja netrajnih proizvoda veća je 0,4 posto.

U nastavku godine RBA očekuje ograničenu industrijsku proizvodnju zbog slabe potražnje, niske konkurentnosti izvoza, a zbog oporavka zemalja u okruženju ta sastavnica BDP-a mogla bi porasti 0,5 posto. Zbog slabe aktivnosti građevine, turističke sezone i pada industrijske proizvodnje, BDP-u prijeti jači pad u drugoj polovici godine. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Znači li to da je već došao kraj Grčićevog gospodarskog čuda?

Da neočekivano.Ovo je neočekivano samo tudumu. Meni je npr. začuđujuće da u Hrvatskoj još uopće postoji ikakva industrijska proizvodnja.

Ovo mi je najbolje :

neočekivano

Itekako je bilo očekivano.

Naši vladari su s (572 razna) poreza najveća na svijetu očekivano uništili cjelu industriju.
Čak i turizam!

New Report

Close