Industriji za energoprojekte podijeljeno 2,5 puta više novca

Autor: Suzana Varošanec , 18. lipanj 2018. u 22:01
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL

Dobri primjeri upotrebe OIE su Spin Valis i JGL, gradit će kogeneracijsko postrojenje i fotonaponsku elektranu.

Industrija vapi za investicijama u podizanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE, dokaz čega je i da je 'planuo' natječaj iz listopada 2017. za bespovratne potpore iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.- 2020.

Umjesto inicijalnih 114 mil. kn, zbog velikog broja kvalitetnih projekata, jučer je dodijeljeno gotovo 270 mil. kn ili oko 2 i pol puta više za ukupno 77 projekata energetske obnove tvornica u privatnom vlasništvu. Na poziv je pristigao čak 131 projektni prijedlog i među onima koji su odbijeni jer nisu ispunjavali sve uvjete npr. je i Spačva kojoj je država suvlasnik.  Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava jučer su potpisali i dodijelili korisnicima ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

 

131 projektni

prijedlog stigao na natječaj Fonda i Ministarstva za zaštitu okoliša

Pritom su iznijeli da će nakon provedbe predviđenih aktivnosti emisije CO2 biti smanjene za 17.125 tona godišnje, dok će industrijskom sektoru (bez prehrambene industrije) biti smanjena i potreba za energijom iz neobnovljivih izvora za 83,7 milijuna kWh, što je 0,97% ukupne energije koju godišnje troši taj sektor.  Dobar primjer toga je drvni sektor, a dobitnik je i Spin Valis za tri projekta ukupne vrijednosti 40 mil. kn pri čemu potpora iznosi cca 50%. 

Tako će ovaj izvoznik (70% plasira preko granice) investicijom u Kogeneracijsko postrojenje II (500 kwh električne energije i 2,7 MW toplinske energije) osigurati stabilnost u radu svih kapaciteta i grijanje za 2,5 hektara prostora, a smanjiti kupovinu struje od HEP-a za više od 60%. To donosi  neovisnost od rizika tržišnih udara te će, što je važno, koristiti drvnu masu koja ostaje nakon eksploatacije trupaca. 

Prema direktoru Spin Valisa Zdravku Jelčiću, radi se u potpunosti o proizvodnji "zelene energije" i doznajemo i da on već pregovora s nizom subjekata kojima dio toplinske energije nudi u zamjenu za plin u jeftinijoj varijanti.

 

Jelčić

Subjektima bismo dio toplinske energije nudili u zamjenu za plin.

Po broju odobrenih projekata – 4 u vrijednosti 4 mil. kn, ističe se i tvrtka Jadran galenski laboratorij (JGL). Dodijeljena joj sredstva od 2,5 mil. kn pokrivaju 63% ukupne vrijednosti projekta, a prvi je izgradnja nove fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, snage 180 kW, na krovu objekta u pogonu kompleksa Pharma Valley u Svilnom kod Rijeke. Inače, dobitnici bespovratnih EU potpora koje se prvi put u RH dodijeljuju za energetsku obnovu tvornica privatnih poduzetnika su tvrtke iz širokog spektra branši: naime, pored navedenih primjera kemijske i drvne industrije dolaze i iz IT sektora, sektora brodogradnje i građevinarstva, zatim tekstilne industrije te metaloprerađivačke industrije.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ističu da se, s obzirom na broj prijavljenih tvrtki, ne može reći da pojedina industrija prednjači, već štoviše, podjednako su zastupljene sve prihvatljive industrijske grane u ovom pozivu što je "vidljivo iz tablice u nastavku, koja donosi naziv projekta i iznos bespovratnih sredstava". 

Na naš upit također poručuju da investicije u mjere energetske učinkovitosti kojima je poduzećima smanjena potreba za energijom za 53,5 milijuna kWh/godinu, procijenjene su na 256,75 milijuna kuna, a u novoinstalirane kapacitete za proizvodnju energije iz OIE i VUK 218,73 milijuna kuna. "Ujedno, očekivana proizvodnja energije iz OIE u industriji će porasti za 30,3 milijuna kWh/god.

Procijenjeno je da će nakon provedbe predviđenih aktivnosti koje su potaknute ovim Pozivom emisije CO2 biti manje za 17,125 tona godišnje (0,85% ukupnih godišnjih emisija CO2 koje 'proizvode' industrijski i građevinski sektor). Uz to, ukupno će industrijskom sektoru biti smanjena potreba za energijom iz neobnovljivih izvora za 83,7 milijuna kWh, što je 0,97% ukupne energije koju godišnje troši industrijski sektor u RH, bez prehrambene industrije koja nije bila prihvatljiva u ovom Pozivu", navode iz MZOE 

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Komentirajte prvi

New Report

Close